Skip to main content

A Képviselőház emberjogi bizottságában szerdán átment egy nagyon fontos RMDSZ-es kezdeményezés, ami a magyar nyelv használatával kapcsolatos az egészségügyben és a szociális intézményekben – számolt be erről többek között sajtótájékoztatóján Benkő Erika parlamenti képviselő.

foto_Kocsis-B_Janos-Benko_Erika_Kulcsar_Terza_Jozsef_sajtotajekoztato-6866

Egészen pontosan két törvény módosításáról van szó, az egészségügyi, valamint a szociális ellátási törvény módosításáról, amelyek előírnák azt, hogy azokon a településeken, ahol a magyar lakosság aránya meghaladja a 20%-ot, vagy pedig a magyar nyelvet beszélők száma túllépi az 5000 főt, ott biztosítani kell a magyar nyelvet beszélő személyzetet az egészségügyi és szociális intézményekben.

A képviselő tagja annak a munkabizottságnak, amely az anyanyelvhasználattal kapcsolatos törvénymódosításokat készíti elő, annak érdekében, hogy az erdélyi magyarság anyanyelvhasználata valóban garantált és biztosított legyen. „Nagy megtiszteltetés, hogy ennek a munkacsoportnak a tagja lehetek, ugyanis az erdélyi magyarság nyelvi jogainak a biztosítása és bővítése sarkalatos kérdés számomra. Emellett hamarosan elkezdjük a munkát a szimbólumhasználattal kapcsolatosan is, amely számomra kiemelten fontos tervezet. Lényeges, hogy a székely zászló kérdését végre egyértelműen rendezni lehessen, és közösségünk szabadon használhassa nemzeti szimbólumait” —fogalmazott.

Az RMDSZ nevesítette a képviselőit különféle nemzetközi közgyűlésekbe, Benkő Erika az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének póttagja lett. Feladata, hogy a Közgyűlés bizottsági munkáiban részt vegyen, segítse az állandó tag, jelen esetben Korodi Attila munkáját. „Nagyon örülök ennek a nevesítésnek, mert azt gondolom, hogy az Európa Tanács az egyik olyan nemzetközi intézmény, ahol érdemben lehet foglalkozni a kisebbségi ügyekkel, és Korodi Attilával közösen a továbbiakban lesz lehetőségünk e téren a közösségünk érdekében dolgozni”— jelentett ki a képviselő.

A képviselő tartalmas időszakot tudhat a háta mögött. Az Európai Ügyek Bizottságának alelnökeként több külföldi, uniós, politikai témájú, illetve tematikus szakmai rendezvényen vett részt: ilyen volt a máltai COSAC, az uniós tagállamok Európai ügyek bizottsági elnökeinek a találkozója, ahol a küldöttek hangsúlyosan foglalkoztak az uniós biztonságpolitikával. Továbbá részt vett a Brüsszeli parlamenti hét elnevezésű interparlamentáris műhelyen, ahol elsősorban gazdasági kérdéseket vitattak meg. Benkő Erika ugyancsak az uniós ügyek bizottságának a képviseletében február végén újból Brüsszelbe látogat, ezúttal egy a Állampolgári jogok, bel- és igazságügyi (LIBE EP) Bizottságának a munkálataiba nyer betekintést, ahol elsősorban a menekültekkel kapcsolatos kérdésekről lesz szó.