Skip to main content

Jakupcsek Gabriella A beszélgetés folytatódik című motivációs előadásával, valamint a legújabb És te hogy vagy? című könyvének bemutatójával indította éves tevékenységét az RMDSZ Kézdivásárhelyi Nőszervezete, január 12-én.

foto_Kocsis_B_Janos-Jakupcsek_Gabriella_A_beszelgetes_folytatodik-1188

„Adni szeretnénk a nőknek. Velük, értük, nekik – a nőszervezet munkája erről szól.” – fogalmazott az esemény kapcsán Ájgel Ágnes, az RMDSZ Háromszéki Nőszervezetének elnöke. „Fontosnak tartjuk, hogy szervezetünk sokszínű tevékenységei, programjai között olyan találkozókat is létrehozzunk, ahol a székelyföldi nőket határon túli női személyiségekkel, sorsokkal, életpéldákkal ismertessük meg, amelyek megerősítést, vagy buzdítást adva segíthetnek céljaik elérésében vagy akár az újrakezdésben. Jakupcsek Gabriella könyveiben szó van mindenről, ami számára fontos, értékes, ami mellett érdemes kiállni, mindarról, amit anyaként, nőként, vagy a hivatását alázattal és maximalizmussal végző emberként él át, de igazából mindez történhet bármelyikünkkel. Az ő története egy kicsit mindannyiunké is” – tette hozzá az elnök.

A Vigadó Művelődési Házban megtartott esten teltházas közönség hallgatta az RMDSZ Kézdivásárhelyi Nőszervezetének alelnöke, Papp Gyöngyike által vezetett, a magyar televíziózás közismert és népszerű műsorvezetőjével folytatott beszélgetést. Jakupcsek Gabriella nyíltan beszélt élete nehézségeiről, az azt meghatározó pillanatokról, megjelent könyveiről, amelyekben a női lét szakaszait, a nő és a társadalom, a párkapcsolat, illetve a gyereknevelés terén megfogalmazódó kérdésekre keres választ úgy, hogy közben az olvasót önismeretre és magával szembeni őszinteségre készteti.

„A nők hallgassanak az érzelmeikre és a megérzéseikre, mert ebben nagyon jók vagyunk, ezeket nem szabad elnyomni” – tanácsolja az írónő, mert alapvetően mindenhol egy nőn múlik a közösségépítés, egy családban is a nő fogja meghatározni, hogy az miként fog működni. Elmondása szerint fontosak a kézdivásárhelyihez hasonló női közösségek, ahol egymásra figyelnek, és ahol jól érzik magukat. „Az, hogy van-e gyertya az asztalon, hogyan működik egy háztartás, a gyereken milyen ruha van, hogy őneki hogy telnek a napjai. A napi finomságokat egy nő adja meg akárhogy is. Nem azt jelenti, hogy ebbe a férfi nincs benne, de a meghatározó biztosan a nő. Tulajdonképpen, ha jobban belegondolunk, az életet mi határozzuk meg. Nem biztos, hogy mi döntünk, de tudjuk befolyásolni. Ha nem tudunk dönteni, akkor is meg tudjuk határozni, hogy legalább azt, amit mi szeretnénk, azt hogyan csináljuk. Nem szabad, hogy az mástól függjön.”

Fejér Melinda, az RMDSZ Kézdivásárhelyi Nőszervezetének elnöke az előadás végén megköszönte Jakupcsek Gabriellának, hogy elfogadta a meghívást. Hozzátette: „Igazi feltöltődést és erőt kaptunk tőle az új év kihívásaihoz, megerősítést és bátorságot. Azon dolgozunk, hogy évnyitó előadásként, hiteles személyek bemutatásával minőségi előadásokat szervezzünk közösségünk számára. Öröm volt olyan személyt elhozni Kézdivásárhelyre, aki nem volt még Székelyföldön, Erdélyben és bemutatni neki közösségünket, illetve ízelítőt nyújtani a mi kis világunkból.”

Igaz, hogy az ideutazás ez idáig kimaradt valahogy az író életéből, amikor viszont megcsörrent a telefonja és meghívást kapott Kézdivásárhelyre úgy érezte, hogy most kell jönnie. Elmondása szerint lenyűgözte az, ahogyan itt élnek az emberek, illetve ahogyan ragaszkodnak közösségükhöz.

Jakupcsek Gabriella itt tartózkodása során ellátogatott Bálványosra az Apor lányok feredőjéhez, a Szent Anna-tóhoz, valamint a csernátoni Haszmann Pál Múzeum megtekintésekor kipróbálta a kürtőskalács készítést is. Fejér Melinda szerint bár Gabriella most először volt a céhes városban, nem utoljára. Lesz még folyatása a közös munkájuknak.