Skip to main content

Az egyházi ingatlanok visszaszolgáltatására vonatkozó törvénytervezetet nyújtottak be az RMDSZ képviselőházi és szenátusi frakciói kedden, március 5-én a Parlamentben.

Marko_Attila

Az egyházi javak visszaszolgáltatásának lezárását szorgalmazó törvényjavaslatot az RMDSZ elöljárói már a tavalyi parlamenti választásokat megelőző időszakban dolgozták ki és mutatták be Sepsiszentgyörgyön. A Román Parlament elé terjesztett törvénytervezet az eddig érvényben lévő, az egyházi ingatlanok visszaszolgáltatására vonatkozó törvény módosítása, amely pontosítaná a felmerült értelmezési problémákat.

„A törvénytervezet benyújtása által egy régi szándékunk valósul meg, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség 23 éve a restitutio in integrum jogorvoslat mentén próbált törvénykezni. A Román Kormány a következő hetekben döntést kell hozzon ebben a kérdésben és az az álláspont, amelyet a Szövetség képvisel, az egyházak érdekeit támogatja. A jogtalanul elvett egyházi ingatlanok mielőbb vissza kell kerüljenek a jogos tulajdonosokhoz. Az Emberi Jogok Európai Bírósága arra kötelezte Romániát, hogy vizsgálja felül teljes jogrendszerét e téren. Reményeink szerint az RMDSZ által leadott javaslatok megtalálhatók lesznek majd a törvény végleges formájában. A benyújtott törvénytervezet egyúttal felgyorsítja és lezárja ezt a folyamatot” – hangsúlyozta Markó Attila képviselő a Szövetség törvényhozási lépését. A Kovászna megyei parlamenti képviselő elmondta, hogy a törvényjavaslat azokat a helyzeteket hívatott megoldani, amelyek az érvényben lévő törvény értelmezésének folyamata bonyolított el.

„Azokra problémákra nyújtana megoldásokat, mint például az egyházak különböző intézményei, alapítványai nevére telekkönyvezet ingatlanok körül kialakult helyzet, vagy a státusvagyon kérdésének tisztázása. Célunk, hogy az ilyen típusú ingatlanok esetében is egyértelmű legyen a tulajdonosi keret és kerüljön vissza az egyházhoz az az ingatlan is, amely nem egy lelkészi hivatal nevére van telekkönyvezve, hanem az egyház valamilyen intézményének a nevére” – részletezte Markó, továbbá kihangsúlyozta, hogy a törvénytervezet elejét venné azoknak a pereknek is, mint amely a Székely Mikó Kollégium ingatlana körül alakult ki, másrészt megakadályozná azt a kezdeményezést, hogy az állam az igazságszolgáltatás eszközével próbáljon visszaállamosítani ingatlanokat.

Az RMDSZ törvénytervezete megoldásokat nyújt azokra a speciális helyzetekre is, amelyekben a visszaszolgáltatott ingatlanokban különböző intézmények működnek. „Amennyiben egy épületben iskola működik, a törvény kötelezi a tulajdonost arra, hogy megőrizze az iskola működését öt éven keresztül, ugyanakkor ezzel párhuzamosan az önkormányzatot is kötelezi, hogy az öt év lejárta után megoldást találjon arra, hogy az iskola továbbra is szünetmentesen létezhessen” – fejtette ki Markó Attila, majd elmondta, hogy a törvénytervezet olyan rendelkezéseket is tartalmaz, amelyek a visszaszolgáltatási folyamat felgyorsítását és lezárását célozzák. „A javaslatunk értelmében a visszaszolgáltatási bizottságnak kötelező módon havonta egyszer üléseznie kell, illetve amennyiben egy iratcsomó teljessé válik, az igénylő ez irányú bejelentését követően a bizottság köteles lenne hatvan napon belül döntést hoznia. Ezzel a rendelkezéssel megakadályozzuk azt, hogy a visszaszolgáltatási bizottság évekig halasszon egy döntést egy ingatlanról, mint ahogy az történik a Batthyáneum esetében” – nyilatkozta Markó Attila Kovászna megyei parlamenti képviselő.