Skip to main content

Az Erdély Dél-Tirol partnerség megerősítéséről, a Székelyföldi autonómia megteremtéséről, az Európai Unió nyújtotta lehetőségekről, a kisebbségi érdekérvényesítés feltételeiről számolt be többek között Vincze Loránt, az RMDSZ külügyi titkára, az Európai Nemzetiségek Föderatív Unió (FUEN) alelnöke Grüman Róbert, az RMDSZ Háromszéki Területi Szervezet ügyvezető elnökének jelenlétében a január 15-én, szerdán tartott sajtótájékoztatón.

IMG_9047

Vincze Loránt felszólalásában a Dél-Tirolban hatékonyan működő autonómia modellt ismertette, amely ötven évi kemény munka árán valósult meg. „Új szakaszban vagyunk az autonómiáért folyó harcban. Az elmúlt évek történései azt mutatják, hogy most már erős társadalmi alapja van, komoly politikai egység áll mögötte és innen gyorsabban is lehet építkezni, ugyanakkor komoly partnerekre van szükség. A FUEN erős partnerünk Európában, de elsősorban a román politikumot kell meggyőzni arról, hogy az autonómia nem vesz el a közösség jogaiból. A külföldi nyomásgyakorlás, a nemzetközi partnerek folyamatos jelenléte segíthet, abban, hogy Romániában kedvezőbb körülményeket teremtsünk az autonómia befogadására.” Az alelnök elmondta, a jövőben is folytatni kívánják a Dél-Tiroli példa Erdélyben való ismertetését, valamint Székelyföld Brüsszelben való széleskörű megismertetését. Céljuk az európai kisebbségi keretszabályozás és érdekérvényesítés megteremtése.

Vincze Loránt kiemelte: az Európai Néppárt külkapcsolatok terén nyújtott segítséget, többek között az európai őshonos kisebbségek védelemének tekintetében, amelyet az európai parlamenti választási program részévé akarnak tenni.

Az európai parlamentben végzett szakpolitikai munka fontossága kapcsán az RMDSZ külügyi titkára kiemelte az önkormányzatoknak biztosított pályázati lehetőségeket, a gazdákat érintő mezőgazdasági politikák átalakulását, amellyel behatóbban is szeretne foglalkozni. “Sok olyan szakpolitikai terület van még Brüsszelben, amellyel érdemes foglalkozni, ilyen az infrastruktúra, turizmus fejlesztése, mely utóbbi nem kifejezetten európai uniós kompetencia, viszont sok kapcsolatot lehet Brüsszelből hozni és vannak az EU által támogatott együttműködések, projektek, amelyekből jó lenne Székelyföld számára minél többet becsatornázni” – tette hozzá.

Az európai választások okán elmondta: fontos lenne, ha magáról Európáról és választások fontosságáról kezdődne egy beszélgetés a közösségünkben, valamint a megoldásra váró kérdéseket, cél, hogy minél többen menjenek el szavazni. Románia sokat köszönhet az uniós csatlakozásnak, főként gazdasági tekintetben, sikeresek voltak a vidékfejlesztési és mezőgazdasági területalapú támogatások, a fiatalok számára biztosított ösztöndíj, külföldön való tanulás lehetősége és egyéb hasonló lehetőségek. „Megérte. Folytatni kell, mert Románia számára ez jó.”

Grüman Róbert, az RMDSZ  Háromszéki Területi Szervezetének ügyvezető elnöke az európai parlamenti vászlatások kapcsán kifejtette: “Azok a személyek, akik szeretnék jelölteni magukat az EP választásokra, azok az RMDSZ megyei, illetve területi szervezeteitől, platformjaitól, a Magyar Ifjúsági Értekezlettől igényelhetik a támogatói ívet. Ezt követően a Szövetségi Állandó Tanács február végén hozza meg ennek függvényében a döntését. Az RMDSZ Háromszéki Területi Szervezetének Állandó Tanácsa az elkövetkezendő időszakban fogja elemezni a beérkezett támogatási kérelmeket, valamint arról is fog dönteni, hogy kiket javasolnak a megyéből az EP listára.”