Skip to main content

„Felelősségem teljes tudatában merem kijelenteni, hogy aki Sepsiszentgyörgyön az EMNP jelöltjére szavaz, az román képviselőre szavaz” – vázolta Antal Árpád, az RMDSZ sepsiszentgyörgyi elnöke szerdai sajtótájékoztatóján a magyar-magyar verseny veszélyét a parlamenti választásokon.

foto_Kocsis-B. Janos_antal arpi sajtotaj-2974

Sőt, ha mindenki ugyanúgy szavaz, mint az önkormányzati választásokon, akkor Kovászna megyében például román szenátor lenne a kézdiszéki-orbaiszéki körzetben” – hívta fel a figyelmet a sepsiszentgyörgyi elöljáró a hatályban levő választási törvény buktatóira. Az egyéni szavazókörzetben ugyanis 50 százalék plusz egy szavazatot kell kapni a mandátum megszerzéséért, 49 százalékkal a jelölt hiába végez az első helyen.

A szociológus végzettségű Antal Árpád András számításokkal bizonyította, hogy a 6:3 elképzelést matematikailag és nem ideológiailag lehetetlen teljesíteni. „Arra kell figyelni, hogy a 6:2, az 5:3 nem egyenlő a 6:3-mal és akkor nincs egyetlen mandátuma se az EMNP-nek” – hangsúlyozta Antal, megjegyezve, bízik az erdélyi magyarok bölcsességében.

Személyes felelősséget érzek azért, hogy Markó Attila a szentgyörgyi jelölt, hiszen én voltam az, aki előterjesztette a javaslatot. Nem szeretném, ha valaki azt gondolná, hogy nem volt más jelöltünk, úgy ahogy az önkormányzati választásokon új, hiteles tanácsosokkal jelentkeztünk, volt megfelelő személyünk a parlamenti választásra is. Markó Attilát viszont a Mikó-ügy miatt ítélték el, mert a közösségéért végezte munkáját. Meggyőződésem, hogy ha Markó Attila parlamenti képviselő lesz, akkor a Mikó ügyet más síkra tudjuk terelni, és ezt elsősorban a diplomáciára értem. Oszlassuk el azt a tévhitet is, hogy a parlamenti immunitás miatt kellett jelölt legyen” – hangsúlyozta Antal Árpád, kiemelve, nem érti, miért Sepsiszentgyörgyön indították Sántha Imrét. „Nem vitatom el a jogát, hogy induljon képviselőjelöltként. De azt ki kell mondani, annyit tud elérni, hogy 23 év után először román képviselője lesz Sepsiszentgyörgynek. Úgy vélem, az ilyen típusú mérkőzések demobilizálják a lakosságot, ezt mutatta a 2008-as helyhatósági választás, amikor mindenki azt mondta, két jó polgármesterjelölt van Sepsiszentgyörgyön. Soha nem mentek el olyan kevesen szavazni, mint akkor. Itt a verseny a részvételről szól, és nem a magyar-magyar, hanem a magyar-román viszonylatban” – magyarázta a sepsiszentgyörgyi elöljáró, aki a városban kialakult jó hangulat elromlásáért is aggódik.

Sajnos, nekem volt igazam, amikor azt mondtam, az önkormányzati választások előtt kell összefogni, utána már nem lesz mód rá. Vissza kell térni az ernyőszervezet keretében történő megméretkezéshez, mert a magyar-magyar verseny parlamenti választásokon csak gyengítheti, nem erősítheti a magyarság érdekérvényesítését. Látjuk, hogy a román politikusok közül most sokan vissza fogják magukat, de nagy a valószínűsége, hogy elszabadul a magyarellenes pokol, ha december 9-e után nem vagyunk erősek” – jelentette ki Antal Árpád.