Skip to main content

Kovászna Megye Tanácsa az egyetlen romániai jogi entitás, amely kezdetektől fogva támogatta a Székely Nemzeti Tanács égisze alatt, a nemzeti régiók egyenlőségéért indított európai polgári kezdeményezést. A tavaly tavasszal bejegyzett polgári kezdeményezés sikeréhez hét uniós tagállamban egymillió aláírást kell összegyűjteni, ehhez a háromszéki önkormányzati vezetők, az RMDSZ önkéntesei is hozzájárulnak – jelentette be Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke, hozzátéve 30 ezer aláírás összegyűjtését vállalják.

2020_01_28_SZNTalairas

„Minden olyan ügyet vállalunk, amely Székelyföld javát szolgálja. A Székely Nemzeti Tanács által indított európai polgári kezdeményezés éppen arra hívja fel az uniós döntéshozók figyelmét, hogy az adminisztratív határok nem minden esetben esnek egybe a történelmi, földrajzi, nemzeti hagyományok mentén kialakult régiók határaival. Székelyföld hivatalosan ma még nem létező régió, viszont olyan erős kulturális, történelmi, gazdasági összetartozás jellemzi ezt a térséget, amely az itt élők önazonosságát mélyen meghatározza. Azt szeretnénk, ha ezt az Európai Unió is figyelembe venné és ennek megfelelően támogatná Székelyföld fejlődését” – fogalmazott ennek kapcsán Tamás Sándor, aki kedden az SZNT sepsiszentgyörgyi székházában írta alá a kezdeményezést, egyben arra kérve a háromszékieket, hogy minél többen támogassák azt.

„Székelyföld, szülőföldünk érdekében támogatjuk a nemzeti régiók egyenlőségéért indított európai polgári kezdeményezést. Az ilyen európai szintű előterjesztések mind a mi ügyünket szolgálják, még egy újabb lehetőség, hogy Székelyföldről, az erdélyi magyarokról beszéljünk Brüsszelben. Feltett szándékunk, hogy nemzetközi politikai színtéren is minden fronton jelen legyünk, mondjuk el célkitűzéseinket, hogy az őshonos nemzeti kisebbségek által képviselt értékek gazdagítják az adott országot, hogy a területi autonómia etnikai békét, gazdasági fejlődést hoz, hogy az ezer éve organikusan összetartozó régiót nem lehet és nem szabad felszabdalni. A polgári kezdeményezés a nemzeti régiók egyenrangúságát tűzte ki célul, mi sem akarunk egyebet, mint a kettős mérce megszüntetését, hogy az erdélyi magyarok, székelyföldi magyarok ne lehessenek másodrangú állampolgárok sem Romániában, sem Európában” – magyarázta Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere, aki már a tavaly június 4-én – a nemzeti összetartozás napján – ellátta kézjegyével a polgári kezdeményezést, arra buzdítva az erdélyi magyarokat, hogy minél többen kövessék példáját.

Mint ismeretes, 2013-ban több nemzeti kisebbség képviselője magánszemélyként Kohéziós politika a régiók egyenlőségéért és a regionális kultúrák fenntarthatóságáért címen nyújtotta be az Európai Bizottsághoz európai polgári kezdeményezését, amelynek célja, hogy a nemzeti, nyelvi régiók sajátos védelemmel rendelkezzenek az Európai Unióban. A kezdeményezést az Európai Bizottság 2014-ben elutasította. Ezt követően az Székely Nemzeti Tanács nevében Izsák Balázs és Dabis Attila, Magyarország és Kovászna Megye Tanácsának támogatásával fellebbezett a döntés ellen, míg a másik oldalon Románia, Szlovákia és Görögország a Bizottság oldalán szállt be a perbe. A 2016 májusában kimondott elsőfokú ítélet még az EB-nek kedvezett, de a fellebbezés nyomán 2019. május elején az Európai Bizottság bejelentette a kezdeményezés bejegyzését.

A kezdeményezést 2020. május 6-ig legalább hét tagország egymillió állampolgárának kell támogatnia ahhoz, hogy az Európai Bizottság asztalára kerüljön. Kovászna megyében a helyi önkormányzati vezetők és az RMDSZ önkéntesei gyűjtik papíron az aláírást, de online is alá lehet írni a kezdeményezést a következő címen: Kohéziós politika a régiók egyenlőségéért és a regionális kultúrák fenntarthatóságáért.