Skip to main content

Háromszéken 36 700-an támogatták aláírásukkal az RMDSZ jelöltlistáját, ez az elmúlt tíz év legjobb aláírásgyűjtési eredménye, ami azt is jelzi, hogy az emberek értik és érzik a májusi európai parlamenti választások tétjét – tájékoztatott Tamás Sándor, az RMDSZ Háromszéki Területi Szervezetének elnöke, megköszönve a háromszékieknek a támogatást.

foto_Kocsis_B_Janos-EP_alairasgyujtes_start_Sepsiszentgyorgy-5564

Az RMDSZ országos szinten 250 000 aláírás összegyűjtését tűzte ki célul, ehhez képest jóval többen, 300 000-en írták alá a támogatói íveket, Kovászna megyében a vállalt 29 500 aláíráshoz képest 36 700 gyűjtöttek össze, köszönhetően a megyei mozgósításnak, amelyben részt vettek választott tisztviselők, önkéntesek, helyi szervezők és egyházi, ifjúsági, illetve nőszervezeti képviselők is.

„Kovászna megyében folytatva a 2016-os összefogást, az RMDSZ-es és az MPP-és polgármesterek, tanácsosok közösen gyűjtötték az aláírásokat. Megyeszinten arányaiban a legjobban Zabola teljesített, ahol a vállalt 800 aláíráshoz képest 1336 aláírást gyűlt. Nem véletlenül említjük Zabolát, hiszen ez olyan község, ahol megvalósult az összefogás, és eredményt hozott. Erre lesz szükség május 26-án is, hogy az erdélyi magyarok összefogva, egy emberként mutassák meg, hogy erős nemzeti képviseletet akarunk Brüsszelben” – fogalmazott a háromszéki elnök. Beszámolt arról, hogy jelentős számú aláírás gyűlt Sepsiszentgyörgyön (7650) és Kézdivásárhelyen (4100), a községek közül Nagybaconban, Csernátonban, Gelencén és Kézdiszentléleken gyűjtöttek 1000-nél több aláírást. Kovászna megyében minden közigazgatási egységben sikerült összegyűjteni a vállalt támogató aláírásokat, tette hozzá Tamás Sándor, megköszönve mindazok munkáját, akik részt vettek az aláírásgyűjtésben.

Az elnök hangsúlyozta, Erdélyben, Székelyföldön az önkormányzati, parlamenti és európai parlamenti munka kiegészíti egymást, fontos a brüsszeli jelenlét, hiszen az Európai Unió döntései meghatározzák a székelyföldi mindennapokat. „Nagy a tétje a május 26-ai európai parlamenti választásnak, hiszen nemcsak képviseletünkről döntünk, hanem arról is, hogy milyen irányba változnak a támogatási rendszerek. Nem mindegy, hogy azok vannak-e többségben, akik a fejlesztések folytatását támogatják, vagy azok, akik visszavágnák a mezőgazdasági támogatásokat, közberuházások finanszírozását. Mi erős Európát és fejlődő Erdélyt akarunk, ezt május 26-án szavazatunkkal is meg fogjuk erősíteni” – nyomatékosított Tamás Sándor, aki arra figyelmeztetett, hogy a román pártok magyarellenes embereket akarnak az Európai Parlamentbe küldeni. „A Nemzeti-Liberális Párt, a Népi Mozgalom Párt és a Mentsétek meg Romániát Szövetség listáit a soviniszta Rareș Bogdan, a magyargyűlölő Traian Băsescu és az autonómiaellenes Dacian Cioloș vezeti. Erős Kárpát-medencei magyar képviselettel kell fellépnünk ellenük, ehhez pedig magyar összefogásra van szükség” – magyarázta az RMDSZ Háromszéki Területi Szervezetének elnöke.