Skip to main content

A zabolai és a kovásznai után május 21-én, szerdán közel ötven nő részvételével megalakult az RMDSZ Kézdiszentléleki Nőszervezete. Az egybegyűltek Kanabé Erzsébet nyugdíjazott könyvtárost választották elnöknek, Szabó Juliannát és Bartók Enikőt alelnököknek, az ügyvezetői tisztségbe pedig Csüdör Katalinnak szavaztak bizalmat.

DSC_0195

Az egybegyűlteket Csüdör Katalin köszöntötte, aki kifejtette, hogy miként is indult a nőszervezet megalakulásának kezdeményezése, amelyre nagy igény mutatkozott.

Az eseményen jelel levő Balogh Tibor polgármester üdvözölte és támogatásáról biztosította a kezdeményezést.  Véleménye szerint egy faluközösség életében bármilyen szervezet mindig fontos, úgy a közösség fejlesztésében, mint kulturális téren. „Remélem, hogy a nőszervezet is megtalálja a maga feladatát a közösségben.”

Fejér László Ödön parlamenti képviselő felszólalásában örömének adott hangot a tekintetben, hogy mostantól van még egy szervezet, amely az RMDSZ-t segíteni tudja munkájában, de azt sem tartja kizártnak, hogy a köreiből a későbbiekben vezető tisztségű hölgyek lépjenek elő.

Ájgel Ágnes, az RMDSZ Háromszéki Nőszervezetének elnöke röviden ismertette a szervezet eddigi tevékenységeit és terveit, valamint gratulált a kézdiszentléleki nőknek azért a rengeteg, kreatív ötletért, amelyet a későbbiekben meg szeretnének valósítani.

Imre Melinda, az RMDSZ Háromszéki Nőszervezetének Kézdiszéki elnöke elmondta: „minden közösségnek szüksége van a nőkre, hiszen ahogy az esemény nyitómozzanataként a gyerekek előadásukban is megfogalmazták az anya a szíve és a lelke a családnak. Ezért úgy gondolom, hogy a kézdiszentléleki nőszervezet lehet az összetartó ereje annak a közösségnek, amelyben élnek. Szükség van arra, hogy a nők továbbra is szerepet vállaljanak karitatív, hagyományőrző, valamint közösségépítő tevékenységekben.”

Kanabé Erzsébet elnök asszony az alakuló ülésen kifejtette, hogy a szervezetbe szívesen látnak minden, a közéletben szerepet vállaló és tenni akaró nőt, mert eredményt csak lelkes, jó csapattal lehet elérni. Június 14-én a Perkői Ifjúsági és Néptánc találkozó népszerűsítésében vállalnak szerepet, valamint segítenek a gyermekek számára szervezett kézműves foglalkozásoknál. Szeretnék felkutatni és felkarolni a helyi veszendőbe menő néphagyományokat, összegyűjteni és könyv formájában is kiadni azokat. További terveik között szerepel egy kiállítás megszervezése a szentléleki kézművesek, fa- és kőfaragók, szövő-fonó asszonyok munkájából, de a régi, helyi ételrecepteket is összegyűjtik. Egyik legfontosabb célkitűzésük egy tájház vagy falumúzeum létesítése a településen, könyvbemutatókat szervezni, beindítani a táncház mozgalmat, színjátszó kört kialakítani, orvosokat és világutazókat felkérni előadások megtartása, de nem maradnak el a karitatív tevékenységek sem, valamint havi találkozók megszervezése sem.