Skip to main content

Ma, október 21-én leadták jelölési dokumentációjukat az RMDSZ Háromszéki Területi Szervezetének szenátor- és képviselőjelöltjei a Kovászna Megyei Választási Bizottságnál. A szenátorjelöltek listáját Fejér László vezeti, második helyen Benkő Erika, harmadik helyen Molnár János, negyedik helyen pedig Jánó Mihály szerepel. A képviselőjelöltek listájának első helyén Miklós Zoltán áll, őt követi Könczei Csaba, Benedek Zakariás a szórvány képviseletében, további jelöltek pedig Gál Károly, Haszmann D. Orsolya és Kelemen Szilárd.

foto_Kocsis_B_Janos-parlamenti_dossziek_leadasa_2020-4460

A Szövetségi Állandó Tanács döntése értelmében a Kovászna megyei parlamenti lista harmadik, befutó helyét az RMDSZ jelenlegi képviselőházi frakcióvezetője, a Szeben megyei Benedek Zakariás tölti be.

A jelöléssel kapcsolatban Tamás Sándor, az RMDSZ Háromszéki Területi Szervezetének elnöke kifejtette: „Fontos számunkra a székely-szórvány együttműködés, nemcsak egy alapszabályzati kötelezettség, hanem elvi kérdés. Felelősek vagyunk egymásért. Kovászna Megye Tanácsa, Sepsiszentgyörgy önkormányzata és a Hunyad megyei Corvin Savaria Egyesület ennek jegyében indította el tíz éve az Összetartozunk székely-szórvány programját, mely erős közösségépítő és identitáserősítő jelleggel bír. Ez idő alatt Kovászna megye Hunyad, Fehér, Szeben, Beszterce és Brassó megyei magyar közösségekkel kezdeményezett kapcsolatot. Fontosnak tartjuk, hogy olyan közösségeket segítsünk, amelyek saját erőforrásaiból nem tudják megőrizni identitásukat, a belső anyaország lelki és anyagi támaszt nyújt a szórványközösségeknek. Az a célunk, hogy szakmai és személyes szinten is legyen együttműködés Székelyföld és a szórvány között. Örülök, hogy ez a kör a parlamenti munkára is kiterjed és annak, hogy a háromszéki listán szerepel a szórványmegyék képviselőjelöltje.”

Az elnök elmondta, cél az erős magyar képviselet biztosítása a parlamentben. Ebben pedig a szórványban élők is jelentős szerepet vállalnak, hiszen az ország magyar lakosságának közel 25 százaléka él szórványban, az ott leadott szavazatok pedig nagy jelentőséggel bírnak. Az RMDSZ 2012-ben és 2016-ban is parlamenti képviseletet biztosított a szórványban élő magyar közösségeknek. Az idei önkormányzati választásokon a szórványtérségekben gyengült a magyar közösségek helyi képviselete, és ezek közül is a szász vidéken – Szeben és Brassó megye – főként. Ezért is fontos, hogy Székelyföld méginkább odafigyeljen ezekre a vidékekre.

Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere kiemelte: „Az erdélyi magyarság olyan, mint az emberi test, Székelyföld, Partium és a szórvány egy teljes egészet alkot, együtt vagyunk erősek. Ezért nagyon fontos, hogy az erdélyi magyarok összefogjanak és együttműködjenek, mert az együttműködésünk a kulcsa az erdélyi magyarság sikerének. Nekünk, székelyeknek külön önbizalmat ad az, hogy tudjuk, van annyi erőnk, hogy a szórványmagyarokat segíteni tudjuk azzal, hogy biztosítunk számukra egy helyet Románia parlamentjében. A magyar-magyar összefogás azért fontos, hogy sorsfordító kérdésekben ne mások döntsenek rólunk, hogy soha ne adjunk lehetőséget másoknak arra, hogy a köztünk lévő vitás kérdéseket a közösség érdeke ellen fordítsák. Mert bármi történjen, minden magyarnak minden magyar számít és minden magyar elvesztése fáj, ezért soha nem hagyunk hátra senkit, aki a magyarság ügyét szolgálja. Nagyon fontos, hogy Románia parlamentjében olyan képviseletünk legyen, mely egyaránt s ugyanolyan erővel, lelkesedéssel és hittel szolgálja Székelyföldet, mint a Székelyföldön kívül élő magyarokat.”

„Ezúton is szeretném megköszönni a Kovászna megyei RMDSZ-szervezetnek, hogy elkötelezett és következetes a romániai magyar szórvány támogatásában. A jelöltségem elfogadása is azt bizonyítja, hogy Háromszék számára fontos a szórványtelepülések bukaresti képviselete és felismerte annak szükségességét, hogy Székelyföld így is hathatósan hozzájárulhat ahhoz, hogy a politikum kiemelt figyelmet fordítson a tömbmagyarság védőbástyáinak számító szórványvidéken élőkre, és megoldást kínáljon az ő midennapi problémáikra. Meggyőződésem, hogy együtt többet tudunk tenni annak érdekében, hogy a szórványban élők számára ne csak üres frázis legyen a magyar szó, a nemzeti kultúra és identitás megőrzése” – mutatott rá Benedek Zakariás, a jelenleg is alsóházi képviselő, akinek a 2016-2020-as parlamenti mandátumban a Hargita megyei RMDSZ biztosított befutó képviselői helyet, annak érdekében, hogy a szórványnak is legyen saját képviselője Románia Parlamentjében.