Skip to main content

Sepsikőröspatakon, az EMNP és az RMDSZ közötti nézeteltéréseket és az ezek megoldására irányuló javaslatokat ismertették a sajtó képviselőivel a községben, a Szövetség színeiben induló tanácsosjelöltek és Kisgyörgy Sándor polgármester.

RMDSz sajtotaj korospatak_fotoHenning-06831

Sepsikőröspatakon eredményes az összefogás: a tíztagú, teljes RMDSZ-es tanácsosi listán szerepelnek az egykori EMNP-s, román és roma pártok képviselői, akik pár éve a Szövetség színeiben hatékonyan dolgoznak a községben. Bevallásuk szerint, az emberek felismerték a széthúzás és a közös munka közötti különbséget, éppen ezért tartják fontosnak a jövőre nézve is, hogy együtt mutassanak fel eredményeket a községben.

Grüman Róbert, az RMDSZ megyei szervezetének ügyvezető elnöke célszerűnek tartotta leülni és tisztázni a kőröspataki helyzetet, amelyet Ioachim Silviu, korábbi polgármester és az EMNP generált a községben. „A sepsikőröspataki és kálnoki emberek fel vannak háborodva az EMNP-re és magyarázatot várnak, hogy miért osszák meg a magyarságot. Ioachim Silviu plakátján a TISZTA LAPPAL szlogen szerepel, de ezzel a tiszta lappal csak három baj van: ez a jelölt 20 évig vezette a községet függetlenként, majd a PSD és PDL színeiben, legutóbb pedig a roma párt és a PDL által létrehozott koalíció képviselőjeként. Ez a jelölt Lăcătușu elvtárssal, a Kovászna, Hargita és Maros megyei Románok Civil Fóruma küldöttségének részeként ment panaszkodni Bukarestbe Băsescu volt államelnökhöz, hogy mennyire el vannak nyomva a székely megyékben a románok. Ennek a jelöltnek a több tucat feljelentése nyomán becsületes községbeli magyar emberek 3 évig járták a bíróságot ártatlanul. Látjuk mind, egy igazi nemzetpolitikust nevesített polgármesterjelöltnek az EMNP Sepsikőröspatakon. A kérdés csak az, hogy Ioachim Silviu melyik nemzet oldalán politizál. Meggyőződésem, hogy Tőkés László és Szilágyi Zsolt nem ilyen emberrel akar együtt dolgozni, és puszta tévedés, hogy az EMNP szórólapján nevüket adják mellé, és támogatásukról biztosítják ezt az embert. A kőröspatakiak szerint az elmúlt időszakban valós összefogás alakult ki a községben Kisgyörgy Sándor polgármesternek köszönhetően, aki mellé felsorakoztak a volt EMNP-s, valamint PDL-s tanácsosok is.”

Kisgyörgy Sándor polgármester kiemelte: „Silviu hol románnak, hol magyarnak vallja magát, volt PSD-s, volt PDL-s, sőt a roma párt képviselője is, most pedig az EMNP színeiben kampányol. Alaptalan vádakkal illeti a község lakóit, Băsescu államelnöknél panaszkodik, azt állítva, hogy a három magyar megyében mennyire el vannak nyomva a románok. Azzal szédíti az embereket, hogy mennyit kilincselt Bukarestben, hogy támogatást szerezzen, mert a megyei önkormányzat nem segített. Ezzel szembe csak adósságot hagyott a községre, amelyet mostanra sikerült visszafizetnünk. Tervezünk és dolgozunk: a legfontosabb megoldásra váró probléma a községi csatornahálózat kiépítése EU-s pályázatból.”

A polgármester hozzátette, Silviu Ioachim azzal kampányol, hogy ha megválasztják polgármesternek, eltörli az adókat és ingyen segélyt fog osztogatni. „Erre valóban vevő a lakosság 30 százalékát alkotó roma közösség, hiszen 2012-től meghúztuk a gyeplőt: a területet, ahol a romák laknak felmértük és bérbe adtuk – négyzetméterenként csupán egy banit fizetnek érte. Ivóvizet vezettünk az udvarukra igény szerint, és a háztartási hulladékot szemeteszsákba kell gyűjteniük, amit saját költségre vásárolnak meg” – mutatott rá.

Vántsa Lajos, korábbi községi EMNP-elnök elmondta: „A pártot 2011-be alakítottuk meg Kőröspatakon azzal a céllal, hogy összefogjuk a magyarságot, és támogassuk az RMDSZ-es polgármestert. Szükség volt a változásra. Azóta az élet felpezsdült, az emberek nyugodtan beszélgethetnek egymással, programokat szervezünk. A szekeret egy irányba kell taszítsuk. Az összetartás az EMNP-nél sajnos megbomlott, mert a megyei vezetéstől nem kaptunk támogatást, ezért 2014-ben átálltam az RMDSZ-be, mert láttam, hogy csak így lehet eredményeket elérni, így tudjuk fejleszteni a községet.”

A község alpolgármestere, Karácsony László a tegnapi kampánynyitó gyűléssel kapcsolatban kifejtette: „A községben lehet alakítani, alkotni, ha mind összefogunk. A lényeg, hogy a közös munkánkba ne a hibákat keressük, hanem igazítsuk el egymást, találjunk közös megoldásokat. Lépjünk és alkossunk közösen.”

A sajtótájékoztatón részt vett Bedő Zsolt, az RMDSZ-listán szereplő, jelenlegi EMNP-s tanácsos is.