Skip to main content

A magyar kisiskolások ellenőrzőjébe csak románul írják be a minősítéseket

E heti hírlevelünkben arra hívjuk fel a figyelmet, hogy román nyelven még nem értő, románul még nem beszélő kisiskolások ellenőrzőjébe csak román nyelven írják be a tanulmányi előmenetelüket jelző minősítéseket. A minősítések az „elégtelentől” a „nagyon jó”-ig terjednek, azonban ezek a minősítések kizárólag román nyelven jelennek meg a gyerekek ellenőrzőjében, annak ellenére, hogy a hatályos törvények értelmében van lehetőség arra, hogy a minősítéseket magyarul is beírják. A kisgyerekek emiatt már zsenge gyermekkorukban szembesülnek a kisebbségi lét hátrányos következményeivel azáltal, hogy az ellenőrzőjükbe nem jelenik meg magyarul is a kiérdemelt minősítés.

24 autonómiapárti határozatot érvénytelenített a bíróság Hargita megyében

Hírlevelünkben arra is kitérünk, hogy 24 Hargita megyei autonómiapárti határozatot érvénytelenített a bíróság, a Hargita megyei prefektúra beadványa nyomán.

Jean-Adrian Andrei Hargita megyei prefektus elmondása szerint mind a 27 határozatot megtámadta, háromról még tárgyalnak. A prefektus indoklásában az szerepelt, hogy egy Székelyföld nevű adminisztratív régió létrehozásának és a magyar nyelv hivatalos nyelvként való elismerésének kérése alkotmányellenes és ahhoz, hogy a határozatok törvényesek lehessenek, szükség lenne az ország alaptörvényének a módosítására.

A hírlevél angol nyelvű változata itt olvasható: hirlevel 11