Skip to main content

Kisebbségvédelmi konferencia kisebbségi meghívottak nélkül

E heti hírlevelünkben arról tudósítunk, hogy bizar konferencia zajlott Kolozsváron, a BBTE és a román külügyminisztérium szervezésében, annak tiszteletére, hogy 20 éves a nemzeti kisebbségek védelméről szóló keretegyezmény. Holott a konferencia témája az interkulturalitás és a kisebbségek aktív képviseletének ösztönzése volt a döntési folyamatokban, a kisebbségi szervezetek képviselőit nem hívták meg.

Részt vett a konferencián  Gianni Buquicchió, a Velencei Bizottság elnöke, aki szerint “román hatóságok kiemelten figyelnek a kisebbségvédelmi keretegyezmény és más alkalmazható normák betartására.”

Egyes magyar szervezetek képviselői annak ellenére mentek el a konferenciára, hogy nem kaptak meghívást, így Bethlendi András, a Musai-Muszáj Csoport aktivistája, Toró Tibor a Néppárt alelnöke és Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács elnöke. Holott fel szerettek volna szólalni, erre nem kaptak lehetőséget, így véleményüknek a sajtón keresztül adtak hangot.

Bethlendi elmondta, két kérdést szeretett volna feltenni Buquicchionak, nevezetesen, hogy “ironikusnak tartja-e a keretegyezmény huszadik évfordulójának Kolozsváron való megünneplését, hisz az egyezmény harmadik paragrafusát, a többnyelvű tábla kihelyezését figyelmen kívül hagyják a városban. A második kérdés azt firtatta volna, hogy a Velencei Bizottság jelzi-e a városvezetésnek, hogy a keretegyezményben foglalt vállalások kötelező erejűek, és ezek nem betartása egyet jelent egy nemzetközi szerződés megszegésével.”

Izsák Balázs, a Székely Nemzeti tanács elnöke elmondta, hogy szerinte Románia ezzel a konferenciával tulajdonképpen azt ünnepli, hogy húsz éve folyamatosan megszegi az egyezmény előírásait. Izsák szerint a legsúlyosabb a Ponta-kormány régiósítási terve, amely megváltoztatja a nemzetiségi arányokat. „Ezen a konferencián sok szép dolgot mondtak, épp csak a valóságról nem esett szó” – fogalmazott Izsák.

Törölték Johannis üzenetéből a romániai kisebbségek valós helyzetére utaló részt

Hírlevelünkben arra is felhívjuk a figyelmet, hogy Klaus Johannis elnöknek a magyar közösség számára címzett üzenetéből törölték a romániai kisebbségek valós helyzetére utaló részt.

Az elnök üzenetének hosszabb, teljes verzióját rövid ideig közzétették az Elnökség honlapján, később azonban az üzenetből eltávolították a következő részletet:„Noha a modellünk sikeres, sok tennivaló akad. Számos megoldatlan dolgot kell még elintézni a nemzeti kisebbségek azon óhajával kapcsolatosan, hogy maradéktalanul be legyenek tartva a törvény által szavatolt jogai, vagy azzal kapcsolatosan, hogy a nemzeti identitásuk megőrzésére és nyilvános megélésére garanciákat kapjanak. Ugyanakkor a társadalom egészének és a politikai osztálynak is számos kihívással kell szembenéznie.”

A hírlevél angol nyelvű változata itt olvasható: hirlevel 16