Skip to main content

Hatékony támogatásukról biztosították a romániai magyarságot az Amerikai Egyesült Államok kongresszusi képviselői

Háromnapos amerikai látogatáson vett részt az RMDSZ Kelemen Hunor vezette delegációja. A látogatáson részt vett Tánczos Barna szenátor és Vincze Lóránt, az RMDSZ külügyi titkára. A látogatás szervezője a New York-i székhelyű Magyar Emberi Jogok Alapítvány (HHRF), célja pedig az, hogy a romániai magyarság érdekvédelmi szervezete tájékoztassa amerikai partnereit a romániai visszaszolgáltatási folyamat fonákságairól, a jogállamiságot ért támadásokról, a korrupcióellenes harc égisze alatt elkövetett visszaélésekről, a román kormány gazdasági és politikai döntéseiről, a regionális biztonságpolitika kihívásairól, valamint az amerikai-román biztonságpolitikai, energetikai és befektetési együttműködés jövőjéről.

A delegáció tagjai találkoztak washingtoni Kongresszus amerikai-magyar érdekcsoportjának két társelnökével, Andy Harris és Marcy Kaptur kongresszusi képviselőkkel. Az erdélyi delegációt meghívták a Tom Lantos Emberjogi Bizottsághoz és a külügyi bizottság európai és eurázsiai albizottságához is.

„Az Amerikai Egyesült Államok és Románia közötti stratégiai partnerségnek nemcsak biztonságpolitikai vonatkozásai vannak, hanem ki kell terjednie a kisebbségi és emberi jogok tiszteletben tartására és alkalmazására, a demokratikus intézményrendszer megerősítésére is. Ezért úgy gondoljuk, hogy az USA-nak továbbra is kiemelt figyelemmel kell követnie, mi történik Romániában” – hangsúlyozta Washingtonban Kelemen Hunor, aki magyar közösséget ért sérelmekről is beszélt, pontosabban a szimbólumhasználat korlátozásáról, illetve az erdélyi magyar közösség törekvéseinek jogosságáról.

Joseph Pitts Pennsylvania állam republikánus képviselőjével, a Tom Lantosról elnevezett emberi jogi bizottság elnökével is találkoztak, aki maradéktalan támogatásáról biztosította az RMDSZ-t törekvéseiben. Ugyanakkor ígéretet tett arra, hogy kollégáival közösen feltérképezik a legmegfelelőbb törvényhozási és nyomásgyakorlási eszközöket, amelyekkel hatni tudnak Romániára, hogy ne térjen le a demokratikus konszolidáció útjáról.

Hasonlóképpen fogalmazott Reid Ribble, Wisconsin állam republikánus képviselője, a külügyi bizottság európai és eurázsiai ügyekkel foglalkozó albizottságának tagja. A kongresszusi képviselő aggodalommal vette tudomásul azt, hogy Románia korlátozza a magántulajdonhoz való jogot és a vallásszabadságot, már megszerzett jogait vonná vissza a magyarságtól, Románia őshonos kisebbségétől.

Hátrányban a szaktantárgyakat románul tanuló magyar diákok

Hírlevelünkben arra is kitérünk, hogy a szaktantárgyakat románul tanítják, a magyar anyanyelvű diákok pedig nehezen boldogulnak a román nyelvvel- ezt a következtetést vonta le a Máthé Réka Zsuzsanna, a budapesti Nemzeti Közszolgálati Egyetem PhD hallgatója, aki egy szilágysomlyói szakiskolában vizsgálta azt, hogy miért választják a diákok a magyar nyelvű képzést és, hogy ez szerepet játszik-e a későbbi érvényesülésükben.

A romániai magyar nyelvű szakiskolákban a szaktantárgyakat románul tanítják, miközben a magyar anyanyelvű diákok gyakran nehezen boldogulnak a nyelvvel. Éppen ezért van rá esély, hogy kevésbé értenek majd a szakmájukhoz. Emiatt a diákok munkaerőpiai elhelyezkedése veszélybe kerülhet, hátrányból indulnak a román nyelvet jól beszélő diákokhoz, valamint a román anyanyelvűekhez képest – ezek lehetnének a fő következtetései. Kutatását Máthé a negyedik kolozsvári Politikatudományi Konferencián mutatta be a kutatása eredményeit.

A hírlevél angol nyelvű változata itt olvasható: hirlevel 18