Skip to main content

E heti hírlevelünkben arra hívjuk fel a figyelmet, hogy Antal Árpád politikai nyilatkozata miatt indít bűnvádi eljárást a DIICOT.

Hírlevelünkben idézzük a román médiában publikált nyilatkozatot, melyet a polgármesternek tulajdonítottak és azt is, amit valójában mondott, rámutatva a két nyilatkozat közötti lényeges különbségekre. Mindezzel kapcsolatosan elmondjuk, hogy a román médiában megjelent híradás azt eredményezte, hogy Antal Árpádot és a magyar közösséget a polgármester Facebook oldalán halálosan megfenyegették. Idézzük Antal Árpádot, aki szerint a terrorista jelző elfogadhatatlan egy olyan közösség esetében, mely csakis békés és demokratikus eszközökhöz nyúlt közösségi jogai érdekében.

Hírlevelünkben kitérünk arra is, hogy lebontották Barcsay Ákos fejedelem dévai emlékoszlopát, annak ellenére, hogy a történelmi Erdélyben a fejedelem a román oktatás támogatója volt, aki ugyanakkor adómentességet biztosított az ortodox egyház számára. Hírlevelünkben rámutatunk arra a  meglepő tényre, hogy a középkori románság erdélyi támogatójának emléke nemkívánatos a modern Romániában.

A hírlevél angol nyelvű változata itt olvasható:hirlevel 4