Skip to main content

Kovászna megyei fogyasztóvédelmi hivatal igazgatója: „Nincs olyan, hogy székely íz”

E heti hírlevelünkben arra hívjuk fel a figyelmet, hogy Mircea Diacon főfelügyelő, a Kovászna megyei fogyasztóvédelmi hivatal vezetője kifejtette, hogy nem léteznek „székely” ízek, egy élelmiszer édes, keserű vagy savanyú lehet. Arra a kérdésre, hogy egy termék jelmondataként sem használható-e a székelyekre vonatkozó megnevezés, Mircea Diacon kifejtette: „manapság egyre képtelenebb helyeken használják a székely megnevezést, lehet, hogy majd megjelenik a székely WC, vagy székely temető is.” A fogyasztóvédelmi hivatal vezetője szerint élelmiszereken nem helyénvaló a székelyekre vonatkozó hivatkozás használata.

Hírlevelünk kitér arra is, hogy a Mega Image multinacionális cég „Román ízek” termékei miatt nem kapott büntetést, mi több, Diacon nem is kívánt az ezzel kapcsolatos kérdésre válaszolni. Az is tény, hogy a „szász szalámi” vagy a „cigánypecsenye” elnevezések miatt sem büntettek meg gyártókat és forgalmazókat, a hivatal „Székely ízekkel” szembeni diszkriminatív eljárása tehát nyilvánvaló.

Hírlevelünkben idézzük a cég tulajdonosát, Mózes Istvánt is, aki elmondta, hogy a Fogyasztóvédelem munkatársai többször jártak nála és kifogásolták a termék elnevezését, majd egy alaposabb vizsgálat során sikerült ürügyet találniuk arra, hogy megbüntessék. A tulajdonos arról is beszámolt, hogy kénytelen megváltoztatni a termék nevét, mert nem akar dacolni a rá nyomást gyakorló hatóságokkal.

Diszkriminált fogvatartottak: a magyar nyelv teljes hiánya a romániai börtönökben

E heti hírlevelünkben arra hívjuk fel a figyelmet, hogy a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat súlyos, emberi jogokat sértő visszaéléseket észlelt a romániai büntetés-végrehajtás területén. Országosan több olyan börtön is működik, ahol a fogvatartottak több, mint 20%-a magyar anyanyelvű (pl. Feketehalom, Csíkszereda, Marosvásárhely stb.). Ezekben az intézményekben, mégsem lehet használni sem szóban sem írásban a magyar nyelvet, nem lehet magyar nyelvű rádió és televíziós adáshoz hozzáférni, nem lehet magyar nyelven tanárt és pszichológust igényli.

Miközben az elítéltnek joga van a törvény értelmében anyanyelvét használni és ezen a nyelven kommunikálni társaival, bizonyos esetekben ez fenyítést von maga után. A magyar nyelvhasználat miatt kialakuló konfliktusoktól, a többség haragjától az illető személyt nem védik meg kellően a hatóságok. A súlyos lelki problémákkal küzdőknek joga van terapeutát igényelni, de senki nem biztosítja, hogy az elítélt az anyanyelvén kapjon segítséget, így sok esetben hátrányosan diszkriminálják a magyar foglyokat.Bizonyítható továbbá, hogy aki szóvá teszi nyelvi jogainak sérülését, a teljes büntetését kénytelen leülni, rossz magaviselet miatt nem szabadulhat korábban.

A hírlevél angol nyelvű változata itt olvasható: hirlevel 10