Skip to main content

Ismeretlen tettesek meggyalázták az aradi Szabadság szobrot

E heti hírlevelünkben arra hívjuk fel a figyelmet, hogy ismeretlen tettesek meggyalázták az aradi Szabadság szobrot. Az elkövetők román nemzeti színekre festették be az aradi vértanúk arcképét és magyarellenes obszcenitást írtak az emlékmű oldalára. Hírlevelünkben idézzük Arad alpolgármesterét, Bognár Leventét, aki elmondta, hogy az emlékmű előzőleg éjjel nappal rendőri őrizet alatt állt, de a rendőri felügyeletet a polgármesteri hivatal pénzforrások hiányára hivatkozva leállította.

Ősztől megszűnhet a marosvásárhelyi magyar gyógyszerészképzés

Hírlevelünkben arra is kitérünk, hogy Leonard Azamfirei rektor a Romániai Felsőoktatás Minőségét Ellenőrző Hatóság (ARACIS) határozatát ismertette, mely szerint a MOGYE nyáron száz helyre hirdethet felvételit a gyógyszerészeti fakultáson a román tagozaton, és nem hirdethet felvételit a magyar gyógyszerészképzésre. A rektor szerint a felelősség a magyar oktatóké, akik nem állították össze az akkreditációs csomagot.

A rektor állításának ellentmond Sipos Emese álláspontja, aki korábban lemondott a dékánhelyettesi tisztségéről, és aki nem volt hajlandó aláírni egy, a magyar diákokat diszkrimináló dokumentumot, tekintve, hogy a román és magyar tagozat akkreditációs kérelme azonos, csakhogy a román nyelvű oktatás esetében végleges akkreditációról van szó, addig a magyar nyelvűben mindössze ideiglenesről, és ez hátrányosan érintené a magyar diákokat.

A hírlevél angol nyelvű változata itt olvasható: hirlevel 9