Skip to main content

E heti hírlevelünkben a Kovászna megyei kormánymegbízott, Marius Popica magyarellenes túlkapásaira hívjuk fel a figyelmet, különös tekintettel arra, hogy a prefektus folytatja a székely zászló és a magyar feliratok ellen viselt háborúját.

Teszi ezt annak ellenére, hogy a 2013-ban az Egyesült Államok által Romániáról készített ország jelentés kifejezetten megemlíti a székely zászló üldöztetését. Hírlevelünkben arra is kitérünk, hogy 2013-hoz képest jelentősen romlott a helyzet, hiszen a prefektus most már nemcsak a magyar feliratokat és a székely zászlót üldözi, hanem a magyar himnuszt is, és 5000 lejes büntetéssel sújtja azokat, akik eléneklik.

Hírlevelünkben helyet kaptak az oktatásban tapasztalt visszásságok is. Rámutattunk arra, hogy egy nemrég a Kisebbségkutató Intézet munkatársai által Sepsiszentgyörgyön végzett felmérés igazolja, hogy a sepsiszentgyörgyi gyermekek 10 százaléka kénytelen román nyelvű osztályokban tanulni azért, mert a Tanügyminisztérium több román nyelvű osztályt indít, mint amennyi szükséges és kevesebb magyart, minta mennyire igény lenne. Fontos, hogy a Tanügyminisztérium figyelembe vegye az osztályindításnál a gyermekek anyanyelvét, hogy ily módon elkerülhető legyen az, hogy az anyanyelven való tanulás elemi jogától fosszanak meg gyermekeket Romániában.

A hírlevél angol nyelvű változata itt olvasható:hirlevel2