Skip to main content

5000 lejes büntetés Marosvásárhelyen a kétnyelvű utcanévtáblákért

E heti hírlevelünkben arra figyelmezetünk, hogy 5000 lejes bírsággal sújtották a Civil Elkötelezettség Mozgalom (Cemo) két önkéntesét Marosvásárhelyen, azért mert kétnyelvű utcanévtáblákat helyeztek több utcában, miután előzetesen egyeztettek a háztulajdonosokkal.

Romániában törvény szabályozza azt, hogy kétnyelvű feliratok legyenek azokban a helységekben, ahol a magyarság meghaladja a lakosság 20 százalékát, és holott Marosvásárhelyen a  lakosság 43 százaléka magyar, a helyi önkormányzat mégsem tartja tiszteletben a helyi magyarok nyelvi jogait.

A helyi rendőrség reklámnak minősítette a kétnyelvű utcanévtáblákat és reklám engedély nélküli elhelyezéséért egyenként 5000 lejre büntette őket. Mi több, a marosvásárhelyi rendőrfőnök, Valentin Bretfelean elmondta, hogy a helyi rendőrség hétfőtől felszólítja az érintetteket, hogy távolítsák el a tulajdonukban levő ingatlanokról a nem hivatalos utcanévtáblákat. Ennek megtagadása esetén az érintettek 30 ezer lej és 50 ezer lej közötti bírságra számíthatnak.

Aggasztóan gyakori lett a magyar feliratok lefestése Romániában

Hírlevelünkben arra is felhívjuk a figyelmet, hogy ezúttal Káposztásszentmiklóson festettek le egy magyar helységnévtáblát. Az elkövetők obszcén üzenetet írtak a táblára, melyet a magyar közösségnek címeztek. Hírlevelünkben aggodalmunkat fejezzük ki amiatt, hogy a magyar feliratok lefestése egyre gyakoribb jelenség Erdélyben.

A hírlevél angol nyelvű változata itt olvasható: hirlevel 15