Skip to main content

Erőltetett névadás a Dr. Benedek Géza kovásznai szívkorháznál

E heti hírlevelünkben arra hívjuk fel a nemzetközi közvélemény figyelmét, hogy az Egészségügyi Minisztérium, önkényesen, bárminemű konzultáció nélkül, átiratban közölte az intézmény vezetőségével, hogy az alapító Dr. Benedek Gézáról elnevezett szívkórház nevét Dr. Teculescu-Benedek-re módosítja.

Hírlevelünkben részletezzük, hogy az alapító Benedek Géza 1960-ban hozta létre Kovásznán a nagy sikernek örvendő egészségügyi intézményt, melynek 25 évig volt az igazgatója, és ez idő alatt egyformán szolgálta a magyar és román közösséget azáltal, hogy románokat és magyarokat egyaránt gyógyított. Ezzel szemben Iustinian Teculescu vajnafalvi orvosnak soha nem volt semmilyen köze a szívkórházhoz, egyetlen napot sem dolgozott ott, és semmilyen módon nem kötődött a szívkórházban végzett tevékenységekhez.

Hírlevelünkben kitérünk arra is, hogy a névváltoztatás felháborodást váltott ki a helyiekből, Kovászna Megye Tanácsa kéréssel fordul az Egészségügyi Minisztériumhoz és a miniszterelnökhöz, kérve, hogy az intézmény megtarthassa az alapító nevét. A kórház orvosai is ellenzik a minisztérium lépését, nemzetiségre való tekintet nélkül, hiszen a kórházban egyaránt dolgoznak magyar és román orvosok, akik mindannyian azt szeretnék, hogy az intézmény alapítójának ne sérüljön a szellemi öröksége.

Hírlevelünkben megszólaltatjuk Tamás Sándort, Kovászna Megye Tanácsának elnökét az ügyel kapcsolatban, akit idézünk, miszerint: „Nemcsak, hogy megengedhetetlen, de törvénytelen is ez a fajta névmódosítás, miszerint a kovásznai szívkórház egy olyan személy nevét viseli, akinek semmi köze nem volt az intézményhez, ráadásul egy napot sem dolgozott ott. Az érintett orvos emléke ilyen módon sérül: munkássága elismerése helyett vita tárgya less szellemi öröksége, ugyanakkor a román és magyar közösséget egyformán szolgáló Dr. Benedek Géza emléke is háttérbe szorul.”

Újabb magyar feliratot festettek le

Hírlevelünkben arra is kitérünk, hogy ismeretlenek lefestették a Kolozsvár melleti Györgyfalva nevét magyarul feltüntető feliratot. A magyar feliratok lefestése gyakran előfordul Erdély magyarlakta településein. Az ismeretlen elkövető ellen feljelentést tettek, ám eddig még nem sikerült azonosítani és felelősségre vonni őket.

A hírlevél angol nyelvű változata itt olvasható: hirlevel 14