Skip to main content

Közveszélyes az autonómiakövetelés a Belügyminisztérium szerint

E heti hírlevelünkben arra hívjuk fel a nemzetközi közvélemény figyelmét, hogy a közbiztonsági veszélyforrások közé sorolná az etnikai autonómia követelését a 2015-2020-as közrendvédelmi és közbiztonsági stratégia, amelynek tervezetét kedden bocsátotta közvitára a belügyminisztérium.

A tárca honlapján közzétett dokumentum a polgárok biztonságát fenyegető veszélyek között első helyen említi „a rasszizmust, idegengyűlöletet, szélsőségességet és az intolerancia minden más formáját, amely etnikai autonómia elérését célozza egyes térségek vagy régiók számára”.

Idézzük ezzel kapcsolatosan az RMDSZ elnökének és az RMDSZ parlamenti csoportjának nyilatkozatát, miszerint jogsértőnek és az európai értékekkel összeegyeztethetetlennek tartja, hogy a belügyminisztérium által közzétett közrendvédelmi és közbiztonsági stratégia tervezetének az autonómiával kapcsolatos elemét, mi több, kockázatosnak, veszélyesnek tartja, hogy a belügyi dokumentum ugyanabban a mondatban említi az autonómiát, a közösségi jogokat és a közbiztonságot. „Ily módon lassan leépíthető a demokratikus berendezkedés, visszaszoríthatóak a szabadságjogok.”

Négyéves kislányt vegzált az orvos,mert magyarul beszélt

Hírlevelünkben arra is kitérünk, hogy kisgyermeket érintő súlyos diszkriminációs eset történt a nagyváradi kórház sürgősségi osztályán. A kislány apja az újságíróknak elmondta: a nagyváradi gyermekkórház sürgősségi osztályán egy órája várakozó négyéves beteg gyermekét próbálta megnyugtatni, amikor az orvos rászólt, hogy ne beszéljenek magyarul. „Nem vagyunk Magyarországon, beszéljen román nyelven” – mondta a beteg kislány édesapjának a doktornő. A férfi feljelentést tesz az orvos ellen, aki súlyosan megsértette az orvosi etikát.

A hírlevél angol nyelvű változata itt olvasható:hirlevel 13