Skip to main content

A napokban befejeződő Magyar Állandó Értekezlet (MÁÉRT) zárónyilatkozata a Kárpát-medencei magyarságot érintő kérdéseket összegezte. Kiemelt szerepet kapott a koncepciós perben, 5-5 évre elítélt két kézdivásárhelyi székely fiatal, Beke István és Szőcs Zoltán sorsa is, akiket bizonyítékok nélkül, egyben az erdélyi magyarságot is megbélyegezve, zártak be.

Id. dr. Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke fontosnak tartja, hogy a Magyar Állandó Értekezlet záródokumentuma tartalmazza azt, hogy Románia a gyakorlatban nem érvényesíti a meglévő kissebségi jogokat, a kisebbségi nyelv- és szimbólumhasználatra vonatkozó nemzetközi előírásokat és külön kitér a két, jogtalanul súlyos börtönévekre elítélt fiatal ügyére. Ez is azt igazolja, hogy az anyaországnak minden állampolgára fontos, éljen az a határon innen vagy túl.

Fejér László Ödön szenátor, a MÁÉRT zárónyilatkozatára reagálva elmondta, hogy minden fórumot és alkalmat kihasználva, így a leköszönő Klaus Johannis államelnöknél kétszer is audienciára jelentkeztek id. dr. Lomnici Zoltánnal, de az államelnök sűrű elfoglaltságára hivatkozva, tanácsadójára bízta a válaszadást, így az maradt hátra, hogy írásban kérjék Klaus Johannist, hogy fontolja meg és részesítse kegyelemben a két ártatlanul elítélt fiatalembert. A jogvédő és a politikus abban reménykedtek, hogy a leköszönő elnök élni fog az Alkotmány által biztosított jogával, de pár nappal a választások előtt úgy tűnik, hogy habár megtehette volna, nem tesz gesztusértékű lépést az erdélyi magyarság fele.

Id. dr. Lomnici Zoltán és Fejér László Ödön szenátor ezek után sem mond le a két elítélt melletti küzdelemről. A létező jogi lehetőségekkel élve és azokat felhasználva megtesznek mindent Beke István és Szőcs Zoltán mielőbbi szabadlábra való helyezéséért.