Skip to main content

A napokban befejeződő Magyar Állandó Értekezlet (MÁÉRT) zárónyilatkozata a Kárpát-medencei magyarságot érintő kérdéseket összegezte. Kiemelt szerepet kapott a koncepciós perben, 5-5 évre elítélt két kézdivásárhelyi székely fiatal, Beke István és Szőcs Zoltán sorsa is, akiket bizonyítékok nélkül, egyben az erdélyi magyarságot is megbélyegezve, zártak be.

beke-szocs01

Id. dr. Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke fontosnak tartja, hogy a Magyar Állandó Értekezlet záródokumentuma tartalmazza azt, hogy Románia a gyakorlatban nem érvényesíti a meglévő kissebségi jogokat, a kisebbségi nyelv- és szimbólumhasználatra vonatkozó nemzetközi előírásokat és külön kitér a két, jogtalanul súlyos börtönévekre elítélt fiatal ügyére. Ez is azt igazolja, hogy az anyaországnak minden állampolgára fontos, éljen az a határon innen vagy túl.

Fejér László Ödön szenátor, a MÁÉRT zárónyilatkozatára reagálva elmondta, hogy minden fórumot és alkalmat kihasználva, így a leköszönő Klaus Johannis államelnöknél kétszer is audienciára jelentkeztek id. dr. Lomnici Zoltánnal, de az államelnök sűrű elfoglaltságára hivatkozva, tanácsadójára bízta a válaszadást, így az maradt hátra, hogy írásban kérjék Klaus Johannist, hogy fontolja meg és részesítse kegyelemben a két ártatlanul elítélt fiatalembert. A jogvédő és a politikus abban reménykedtek, hogy a leköszönő elnök élni fog az Alkotmány által biztosított jogával, de pár nappal a választások előtt úgy tűnik, hogy habár megtehette volna, nem tesz gesztusértékű lépést az erdélyi magyarság fele.

Id. dr. Lomnici Zoltán és Fejér László Ödön szenátor ezek után sem mond le a két elítélt melletti küzdelemről. A létező jogi lehetőségekkel élve és azokat felhasználva megtesznek mindent Beke István és Szőcs Zoltán mielőbbi szabadlábra való helyezéséért.