Skip to main content

Folytatódik a Háromszék 2030 közösségi konzultáció

Háromszék 2030 címmel indított közösségi konzultációt júliusban az RMDSZ Háromszéki Területi Szervezete. A nyári időszakban összesen 4400 háztartásba jutottak el az önkéntesek, a következő hetekben azonban szeretnék megsokszorozni a kitöltött kérdőívek számát.

foto_Kocsis-B_Janos-sajtotajekoztato_konzultacio-6664

A Szövetség önkéntesek segítségével a következő fél évben 50 ezer háztartásba szeretne eljutni, hogy a mindössze 10 perc alatt kitölthető kérdőívből megismerje a háromszéki emberek véleményét, terveit, így emberközelibbé tehesse közpolitikáit, illetve az önkormányzatok munkáját.

Tamás Sándor, az RMDSZ Háromszéki Területi Szervezetének elnöke kiemelte, már a tavalyi önkormányzati választási kampánynak is – nem véletlenül – Háromszék 2030 volt a munkacíme, hiszen rendkívül nagy szükség van arra, hogy a megyei infrastruktúrát, valamint a háromszéki közösség életminőségét érintő fejlesztésekről hosszú távú stratégiák létezzenek. „Ősszel elkezdjük a költségvetés tervezését, ezért nagyon fontos, hogy tudjuk, miről, hogyan gondolkodnak az emberek: így azokra a kérdésekre tudunk hangsúlyt fektetni, ami a közösség számára fontos. A konzultáció az emberek, a jó döntések érdekében van. Van abban valami különleges, ha együtt tudunk jó döntéseket hozni” – mutatott rá.

A konzultációnak ugyanakkor az is a célja, hogy felkészüljünk a jövőre esedékes magyarországi országgyűlési választásra. „Ahogy eddig is, ezután is fogunk segíteni az embereknek a magyar állampolgársági ügyintézésben, az elkövetkezőkben célirányosan szólítjuk meg az érintetteket, kiszállásokat szervezünk, házhoz megyünk” – fogalmazott Tamás Sándor.

„Olyan országban élünk, amelyet nagyon nehéz kormányozni, pedig nagy szükség van azokra a közpolitikai döntésekre, amelyek segítik Romániát, hogy felzárkózzon az EU-s alsó középszinthez. Ugyanakkor, mivel az erdélyi magyar emberek 63 százaléka az önkormányzati választások után olyan településen él, ahol a polgármester magyar nemzetiségű, illetve a négy megyei önkormányzati elnökünk másfél milliós lakosságot irányít, úgy gondolom, hogy az önkormányzatainkat kell megerősítenünk. Az erdélyi magyar emberek szemszögéből a legbiztonságosabb közigazgatási szint a helyi és megyei önkormányzatok. Ha közben az RMDSZ kormányon van és tudja segíteni őket, az nagyon jó és nagy szükség van rá, de a közösség biztonságát az önkormányzatok adják, és egyáltalán nem mindegy, hogyan teljesítenek. Fontos, hogy hosszútávon tervezzünk, ne mandátumokban, hanem nemzedékekben gondolkodjunk” – mondta Antal Árpád András, Sepsiszentgyörgy polgármestere, az RMDSZ Országos Önkormányzati Tanácsának elnöke hozzátéve, lényeges, hogy ha az emberek bele akarnak szólni a döntésekbe, legyen erre lehetőségük. „Ugyanilyen fontos az, hogy nemzetpolitikai szempontból közösségünk részt vegyen abban a nemzetegyesítési projektben, amit 11 évvel ezelőtt Budapest elindított. Mi szeretnénk segíteni az embereknek, hogy ha még nem magyar állampolgárok, de szeretnének azok lenni, megtörténjen” – szögezte le.

konzultacio

Eddig mintegy 4400 kérdőívet töltöttek ki a háromszéki emberek Sepsiszentgyörgyön, Kézdivásárhelyen, Gelencén és Mikóújfaluban pedig már részeredmények is vannak. A konzultáció elindult Csernátonban, Esztelneken és Zágonban. Az elkövetkező héten pedig Sepsiszék, Kézdiszék és Orbaiszék, jövő héttől pedig Erdővidék településeit keresik fel a kérdezőbiztosok. A következő időszakban szeretnék bevonni az idősebb generációt, a tanácsosokat és parlamenti képviselőket, illetve a Nőszervezet tagjait is a konzultáció lebonyolításában, ugyanakkor továbbra is várják azokat az önkénteseket, akik kortól függetlenül szívesen segítenének a kérdőívek kitöltésében.