Skip to main content

A több évszázados Mátyás király marketingjétől a személyes és szakmai brand kialakításáig kaptak hasznos tanácsokat a SIC Feszt résztvevői augusztus 11-én Csomakőrösön.

11_Klarik_Lorand_SIC_feszt

Porcsalmi Bálint, kampányszakértő, az RMDSZ ügyvezető elnöke szerint mindenkinek van brandje, ami az alapján alakul ki, amit mi és a környezetünk gondol, illetve mond, beazonosítva ezáltal bennünket. Tükrözi személyiségünket, meghatároz és megkülönböztet bármi mástól.

A szakértő szerint a branding egy percepció, a rólunk kedvezően alkotott kép. A saját brandünk építésénél arra kell törekednünk, hogy röviden és velősen kommunikáljunk. Az első benyomástól kezdődik, gondolva itt a bemutatkozásra vagy kézfogásra.

A személyes brand az az igyekezet, hogy az egyénnek hírnevet építsünk és tartsunk fenn. Ennek kialakításához pedig nemcsak minőségi idő, hanem teljesítmény is kell.

Bálint azt tanácsolta a fiataloknak, hogy saját brandjük kialakításakor és erősítésekor tisztázzák magukban, hogy kik is ők valójában, kikhez akarnak szólni, és érdemes számot vetni azokkal a kommunikációs csatornákkal, amelyek által másokhoz el kívánnak jutni. „A siker titka, hogy mindenkinek nem akarunk tetszeni. Továbbá elengedhetetlen a saját hitelesség, amelyet kiváló módon építhetünk személyes sztorikkal. A saját brand építésben fontosabb a hitelesség és egyéniség, mint a tökéletesség.” Ha önmagunkat adjuk ebben a folyamatban megkönnyítjük a dolgunkat. Mindez fontos szempont a saját szakmai brandünk kiépítéséhez.

Tamás Sándor egyike azon székelyföldi politikusoknak, aki maga is kiépítette saját brandjét. Kovászna Megye Tanácsa elnökének pödört bajusza védjegyévé vált. Előadásában szó volt Salvador Dali bajuszáról, egy halüzletről és Mátyás király okos marketingjéről. „Mátyás király 550 évvel ezelőtt jól pozicionálta magát, nagyszerűen alkalmazta a mai szakkönyvekben leírt brandépítési elméleteket. Kitalált egy védjegyet: Mátyás az igazságos, álruhában közvéleménykutatást végzet az emberek körében, sztorit faragott az országjárásaiból. Ezeket a történeteket még ma is előszeretettel olvassuk. A politikai brandnek ma is a legfontosabb kérdése a pozicionálás, a közvéleménykutatás, a legjobb hírhordozó pedig az „elégedett vevő”.” – emelte ki az elnök.