Skip to main content

Kellemes őszi időben került sor pénteken, Kézdiszentléleken a Dévai Szent Ferenc Alapítvány és a Perkő alatti nagyközség önkormányzata által létrehozott napköziotthon avatóünnepségére, amelyen meghívottként részt vett Olosz Gergely szenátor- és Fehér László Ödön RMDSZ-es képviselőjelölt is. Az intézmény – amelyben húsz, hátrányos helyzetben levő gyerekkel foglalkoznak – Páter Bartók Albert nevét vette fel.

DSCF1952

A pénteki nap és a szokatlan, kora délutáni időpont ellenére zsúfolásig megtelt a kézdiszentléleki templom: nem ok nélkül hívják Felsőháromszék eme szögletét a székelység szentföldjének, hiszen a Böjte Csaba ferences atya által celebrált szentmisén többszázan vettek részt. A mise után a jelenlevők az Apor István nevét viselő iskola szomszédságában található napköziotthonhoz mentek, ahol rövid avatóünnepségre került sor. A napköziotthonban délutáni foglalkozáson résztvevő gyerekek rövid zenés összeállítással tolmácsolták köszönetüket Böjte atyának, aki röviden, a tőle megszokott kedvességgel és közvetlenséggel vázolta fel, hogy miért tartja fontosnak a kézdiszentlélekihez hasonló intézmények létrehozását, amelyekből a környéken most már kettő is működik, hiszen a Dévai Szent Ferenc Alapítvány a ferences zárdájáról híres Esztelneken is működtet egy hasonló létesítményt. Az atya egyúttal a helybeliek támogatását is kérte, hiszen elmondása szerint viszonylag kis összegből lehet fenntartani az otthont, amire a gyerekeknek, a következő generációnak szüksége van, mert ők képezik a jövő ígéretét. Az avatóünnepség végén az RMDSZ két jelöltje és Balogh Tibor kézdiszentléleki polgármester Böjte testvérrel beszélgetett, az alapítvány gondjairól érdeklődve.

A gyerekekkel Mátyus Emese nevelő foglalkozik, aki az egybegyűlteket a Petőfi Sándor Művelődési Otthonba hívta, ahol a gyerekek egy rövid előadást mutattak be, majd Olosz Gergely mondott beszédet. A szenátorjelölt elmondta: a pannonhalmi apátság iskolájának egykori növendékeként nagyon jól tudja, hogy mekkora értéke van a vallásos nevelésnek, mennyire meghatározza valakinek az életét. „Jó, hogy van egy Böjte atyánk, aki az elesett gyerekeket felkarolja, és neki köszönhetően az életükben jelen lesz Isten szeretete. Ez azért fontos, mert a gyerekek biztos pillérei a jövő társadalmának” – mondta Olosz Gergely, aki Fejér László Ödönnel közösen ajándékot adott át a gyerekeknek és a nevelőknek.

Olt-mentén jártak a sepsiszéki jelöltek

Pénteken Mikóújfaluban és Sepsibükszádon találkozott a választópolgárokkal Klárik László szenátorjelölt és Márton Árpád képviselőjelölt.

Az elmúlt évek legnagyobb székelyföldi fejlesztése a Mikóújfaluban és Bükszádon is áthaladó Kökös-Sepsiszentgyörgy-Csíkszereda-Maroshévíz-Szászrégen országút teljes korszerűsítése volt – tájékoztatta a helybélieket Klárik László, aki megyemenedzserként többek között a munkálatok összehangolásáért is felelt. „Ennek az útnak a felújítása további fejlesztéseket is hozott az Önök településére, ehhez szükség volt a helyi és megyei önkormányzat erőfeszítésére is, hogy az útépítéssel párhuzamosan ki tudjuk időben alakítani a víz- és csatornahálózatokat. Nem volt könnyű, de sikerült, ugyanis egy csapatban, egy célért dolgoztunk. Most is egy célunk kell hogy legyen, erős parlamenti képviselet, hogy még több ehhez hasonló fejlesztés valósulhasson meg Székelyföldön” – hangsúlyozta az RMDSZ sepsiszéki és erdővidéki szenátorjelöltje.

Klárik László elmondta, az utóbbi években Háromszék a fejlődés útjára lépett, sikerült 110 km utat, 9 hidat és több száz kilométer vízvezetéket, csatornahálózatot építeni, mindezt részben helyi, részben kormányzati, részben uniós támogatásokkal tudták megvalósítani. A jelöltek megtekintették a Kovászna Megye Tanácsa által is támogatott Mária-út mikóújfalusi állomását. Mint ismeretes, a Mária-út egy Közép-Európán átívelő zarándokút, amelybe Háromszéket is bekapcsolták.