Skip to main content

„A gesztust, amellyel a himnuszt Kovászna megye prefektusa kezelte, nem lehet minősíteni. Ma, az Európai Unióban nem okozhat gondot az, hogy egy nemzeti közösség tagjai himnuszt énekelnek. Aki ettől fenyegetve érzi magát, sőt jogellenesnek minősíti ezt, az nem európai polgár” – fogalmazott Tamás Sándor, az RMDSZ Háromszéki Területi Szervezetének elnöke.

Magyar Himnusz_fotoHenningJanos-04432

Mint ismeretes Marius Popica, Kovászna megye prefektusa fél év után rótt ki ötezer lejes büntetést a Magyar Polgári Párt helyi vezetőire, azért mert a magyar himnusz eléneklése után nem énekelték el a román himnuszt is a június 4-ei, a Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából szervezett eseményen.

Az esetet Háromszéken nyíltan a Belügyminisztérium megtorlóakciójaként könyvelték el. Tamás Sándor szerint nem véletlen az sem, hogy éppen az államelnök választás után következett a büntetészápor: „Nyilván Bukarestben is látták a választási eredményeket. Miután kiderült, hogy a székelység Klaus Johannisra szavazott, majd az RMDSZ kiállt a kormányból, elkezdődött a boszorkányüldözés. A szociáldemokraták viselkedését elnézve, jól tettük, hogy kiléptünk a kormányról. Úgy érzem, hogy a zászlók körüli herce-hurca lehet belpolitikai meccs tárgya, azonban a magyar himnusz énekléséért büntetni törvénytelen és emberileg sem minősíthető gesztus. Értesítettük az amerikai nagykövetséget és az európai unió államainak követségeit arról, hogy Kovászna megyében ellenségesen viselkednek a magyarsággal.”

A következtetés egyértelmű: mint korábban több alkalommal is, az RMDSZ, a közös magyar érdeket szem előtt tartva csatlakozott egy, az MPP által szervezett tiltakozó megmozduláshoz. Ennek értelmében ezen a héten, kedden, szerdán, csütörtökön és pénteken, minden nap 16 órai kezdettel a magyar himnuszt éneklik Sepsiszentgyörgyön, a prefektus ablaka alatt. „A nemzeti himnusz közös magyar érték, minden magyar ember sajátjának tekinti. Aki támadást intéz ellene, annak tisztában kell lennie azzal, hogy sem az ötezer lejes büntetés, sem más agresszív gesztus nem fog bennünket rávenni arra, hogy a nemzeti érzésünkről lemondjunk. Ezért támogatjuk az MPP megmozdulást, ezért fogunk kimenni, minden egyes nap énekelni a himnuszt.”