Skip to main content

Az újkori történelemben most értük el a legmagasabb képviseleti arányt a megyei közintézményekben. Első alkalommal lesz magyar vezetője Kovászna megyében többek között a Megyei Levéltárnak, a Sportigazgatóságnak, a Pénzügyőrségnek – jelentette be szerda este Tamás Sándor, az RMDSZ háromszéki elnöke és Antal Árpád András, az RMDSZ sepsiszentgyörgyi elnöke, azt követően, hogy együttműködési protokollumot írtak alá George Scripcaruval, a Demokrata-Liberális Párt (PD-L) regionális elnökével és Dan Manolăchescuval, a PD-L sepsiszentgyörgyi elnökével.

A háromszékiek országos viszonylatban elsőként írták alá a megyei RMDSZ – PD-L együttműködést, az egyeztetések eredményeként a kormánynak alárendelt megyei közintézmények 65 százaléka magyar irányítás alá kerül.

„A normalitás jele ez, ugyanakkor jelentős áttörés, hiszen eddig a megyei intézményvezetőknek legtöbb 45 százaléka volt magyar nemzetiségű, most pedig olyan közintézményben lesz magyar vezető, ahol eddig soha, ilyen például a Megyei Levéltár, a Sportigazgatóság vagy a Pénzügyőrség” – értékelte Antal Árpád András, kiemelve, hogy a PD-L jelenlegi tárgyalócsapata elődeihez képest más elképzeléseket képviselt, ezért is sikerült ilyen hamar megegyezni. Antal hozzátette, az RMDSZ a szakmaiságot tartja legfontosabb kritériumnak az intézményvezetők kinevezésénél.

A tárgyalások kiindulópontját az etnikai arány jelentette, a Háromszéken fennmaradó 10 százalékot – a 65 százaléktól 75 százalékig – a szórványközösségek megerősítése érdekében más megyékben használhatjuk fel, erre ígéretet kaptunk a Demokrata-Liberális Párt tárgyalócsapatától. Fontos ez a lépés is, hiszen a szórványközösségek a megmaradásukhoz szükséges kulcspozíciókhoz juthatnak – gondolok itt Hunyad, Arad, Temes megyére például” – fejtette ki Tamás Sándor.

Az RMDSZ és a PD-L tárgyalócsapata harmincöt intézmény vezetőségéről egyeztetett, a megállapodás értelmében 24 magyar irányítás alá került, 11 intézménynek demokrata-liberális lesz a vezetője. Ahol magyar igazgató lesz, ott a helyettest a PD-L adja, és fordítva. Neveket egyelőre nem hoztak nyilvánosságra, a napokban mind az RMDSZ, mind a PD-L saját alakulatán belül dönt a személyi kérdésekről.