Skip to main content

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség megalakulásának 25. évfordulóját, az elmúlt időszakot idézték fel a sepsiszéki szervezet tagjai a zaláni kultúrotthonban január 26-án, hétfőn.

foto-Kocsis_B_Janos-sepsiszekirmdsz25-6653

„Az elmúlt 25 évben mindig a közösség szolgálata volt a célunk. Bátran állíthatjuk, hogy előrébb vittük a háromszékiek, székelyföldiek ügyét, fejlesztettük településeinket, tettünk közösségeink múltjának, hagyományainak megőrzéséért, jövőjének megteremtéséért,” fogalmazott köszöntő beszédében Demeter Ferenc, az RMDSZ Sepsiszéki Szervezetének ügyvezető elnöke. „Ma megállunk és visszanézünk erre a 25 évre, szemlézzük megvalósításainkat, de listázzuk a jövőbeli kihívásokat is.”- tette hozzá.

Fodor István, az RMDSZ Sepsiszéki Szervezetének elnöke beszédében a több mint két évtized kellemes és nehéz időszakait idézte fel. „Úgy szólók ma önökhöz, mint az a fiú, akivel, 25 évvel ezelőtt együtt kezdték a munkát. Asszonyok, gyerekek és férfiak egyazon céllal fogtunk össze, hogy előbbre vigyük közösségünket. Terveket szőttünk, megmaradásunkért dolgoztunk. Voltak nehézségek, de mindig túlléptünk rajtuk, elgördítettük az akadályokat.” Fodor szerint a legnagyobb problémát az jelenti, ha nem egy csapatként dolgoznak a magyarok, ha egymás ellen fordulnak az olyan időkben, amikor tiltott a magyar feliratú tábla és a magyar himnusz.

Tamás Sándor, az RMDSZ Háromszéki Szervezetének elnöke felszólalásában kifejtette: „25 év nagy idő. Visszaemlékszem évtizedekkel ezelőtt édesapám azt mondta, életemet áldoznám, ha tudom, hogy nektek jobb életetek lesz. Belegondolhatunk, hogy nagyapáink, apáink élete egy más korszakban telt el, és mégsem veszítették el a reményt. Több mint két évtizeddel ezelőtt mi is jövőbe vetett bizalommal indultunk. A rendszerváltáskor az volt a nagy kérdés, elmenni vagy itthon maradni. Azzal a reménnyel indultunk útnak, hogy legyünk szabadok a saját otthonunkban. Azok, akik 25 éve dolgoznak önkormányzatban, közéletben, iskolákban, bárhol, annak érdekében tesznek, hogy próbáljuk biztosítani azt a függetlenséget, hogy szabadnak érezzük magunkat a saját otthonunkban.”

Az elnök kijelentette, nincs alá- vagy fölérendeltség a románok és magyarok között. A székely-magyarok nem hajthatnak fejet a nacionalisták követeléseinek. Ez az ország minden román állampolgáré. Helye van a jó irányt mutató kritikának és alázatnak embertársainkkal, politikai ellenfelekkel szemben. A jövő pedig továbbra is a közös munkában, összefogásban keresendő.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség megalakulásának huszonöt éves évfordulója alkalmából emléklapot kaptak mindazon tagok, akik tevékenyen hozzá járultak a szövetség működéséhez, többek között Urszuly Sámuel, mikóújfalusi RMDSZ-tag az emléklapot átvéve elmondta: „közösségért dolgozni megtiszteltetés, küldetés. Mikor 25 éve az RMDSZ-t megalapítottuk hittem ebben és ma is vallom, hogy a szövetségnek ez a küldetése, hogy dolgozzon az erdélyi magyar közösségért.”