Skip to main content

Megkezdődött a magyar állampolgárok regisztrálása Kovászna megyében az RMDSZ irodákban. Két munkanap alatt kétszáz személy bejelentkezését segítették az RMDSZ városi szervezeteinek munkatársai. Mindeddig Háromszéken harmincezer személy igényelte a magyar állampolgárságot, ebből közel 25 ezer rendelkezik szavazati joggal, a területi RMDSZ célja, hogy a választásokig minél több állampolgárt regisztráljanak.

honositasi_okirat

Az állampolgárság teljes jogú állampolgárságot jelent, és szavazati joggal jár. A kezdetektől fogva az RMDSZ ezt támogatta. Élni a szavazati joggal alapvető demokratikus jog, az RMDSZ erre biztat minden magyar embert: akárcsak az itthoni választások alkalmával, a magyarországi választásokon is éljen ezzel a jogával. A Szövetség segíti az állampolgárság megszerzését, és a regisztrációs folyamatot. Kovászna megyében a négy magyar városban naponta 9-16 óra között: Kézdivásárhelyen a városi RMDSZ irodában (Apafi Mihály utca, 1 szám), Sepsiszentgyörgyön az RMDSZ Területi Szervezetének székhelyén, a Martinovics Ignác utca, 2. szám alatt, Baróton szintén a szervezet székhelyén (Szabadság tér, 7. Szám, Bánya iroda földszintjén), Kovásznán az 1918. December 1. utca szám alatt található irodában várják a Romániai Magyar Demokrata Szövetség munkatársai, azokat, akik segítséget kérnek a papíralapú, vagy akár az online regisztrálás folyamatában.

Az irodahálózat koordinálásával és a regisztrációs folyamat lebonyolításával Nemes Elődöt bízta meg az RMDSZ, akinek már van tapasztalata a regisztrációs folyamatban. Ennek kapcsán Tamás Sándor, az RMDSZ Háromszéki Területi Szervezetének elnöke elmondta: “Nemes Előd ismeri a megyét, jó szervező, dolgoztunk együtt már a megyei tanácsnál is, elégedett voltam a munkájával, bízom benne, hogy ezt a feladatot is tisztességgel elvégzi. Nem tagadom, az elmúlt években voltak nézeteltéréseink, politikai vitáink, mi több, a választásokkor ellenünk kampányolt. De ez a történet másról szól: most mi arra kerestünk megfelelő személyt, hogy a regisztrációt Háromszéken pontosan, alaposan megszervezze. Elődöt egy szervezési feladattal bízta meg az RMDSZ.” A háromszéki vezető hozzátette, hogy: “Mi számítunk mindenkire, aki segíteni akar, és aki tisztességesen végzi a munkáját. Támogatjuk azokat, akik a közösségért dolgoznak.”

Tamás Sándor szerint “közös érdekünk és a mai naptól feladatunk is, hogy az, aki élni szeretne szavazati jogával, az minél könnyebben, minimális ügyintézéssel megtehesse.”