Skip to main content

Száz esztendő történelmi időszak, egy ember életében pedig isteni áldás, mely ritka ajándékban csak keveseknek lehet részük. Az ilyen szerencsés emberek közé tartozik a harmadszor lett magyar állampolgár, a bodoki 102 éves nt. Nemes Dénes unitárius lelkipásztor, aki július 25-én, szombaton otthonában fogadta Semjén Zsolt, Magyarország miniszterelnök-helyettesét, Zsigmond Barna Pál, Magyarország csíkszeredai főkonzulját, Tamás Sándor, az RMDSZ Háromszéki Területi Szervezetének elnökét és Antal Árpád Andrást, a szövetség sepsiszentgyörgyi elnökét.

DSC_0Semjen

Az udvarhelyszéki Kadácson 1913 karácsonyán született Dénes bácsi a korát meghazudtoló szellemi frissességgel mesélt vendégeinek életéről, melyben mindig az első helyen szerepelt a család és közösségének, népének szeretete, az érte való kitartó munka. A faragászattal is foglalkozó lelkipásztor bevallása szerint kétszer született magyar világba: 1913-ban és ’40-ben, a második bécsi döntéssel, ekkor került haza segédlelkészként Tordáról Székelyföldre és szolgált közel négy évtizeden át Kálnokon és Sepsibodokon. „Így kerültem abba a közösségbe, amiről álmodtam. Megkaptam a gyülekezet részéről a tiszteletet. Boldog vagyok, hogy valamit hagytam a népemnek, ami rám volt bízva.  Boldoggá tesz az a megtisztelő magatartás, amit tapasztalok. Lelkész voltam. Lelkeket indítottam és úgy látszik lelkeket indítottam meg öreg koromban, 102 évesen is. Nem múlt hiába, hogy törekedtem arra, hogy megkapjam a kettős magyar állampolgárságot, hogy magyar állampolgár is legyek, nemcsak román, hiszen magyar vidéken születtem és éltem le az életem.”

Semjén Zsolt, Magyarország miniszterelnök-helyettese a magyar kormány nevében kézfogással és ajándék átnyújtással köszönte meg Nemes Dénesnek nemzethűségét, és mindazt, amit az egyházért és a hazáért tett, valamint magyar állampolgárként azt a példamutatást, amelyet a Magyarországon és az egész Kárpát-medencében élőknek nyújtott.

„Dénes bácsit a nemzetét és hazáját tisztelő és érte dolgozó emberként ismerik nemcsak Bodokon, hanem egész Háromszéken, akinek 102 évesen is csodálatra méltó életereje, hazája iránti szeretete. Példát vehetünk tőle, aki a politikum megszorításai okozta nehézségek ellenére sem hagyta el szülőföldjét, egy jobb élet reményében, mint ahogyan ma azt nagyon sokan teszik.” fogalmazott Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes.

Nemes Dénes Isten áldását kérte a magyar nemzetre, azt üzenve a magyar kormánynak, építsék újra a korábban tönkretett országot.