Skip to main content

Január 12-én, pénteken tartották a Háromszéki Képviselők Tanácsának alakuló ülését. A 64 tagú testület ellenszavazat nélkül ismét Márton Árpádnak szavazott bizalmat.

Politikai tájékoztatót tartott Tamás Sándor, az RMDSZ Háromszéki Területi Szervezet elnöke, Vincze Loránt európai parlamenti képviselő pedig a közelgő EP-választások tétjéről beszélt.

„Az idei 2024-es szuperválasztási év, és annak a választásai nem 2024-ről szólnak, és nem is a jövő évről. Az erdélyi magyarság életében évtizedeket meghatározó folyamatok indulhatnak el jó vagy rossz irányba. Arról van szó, hogy ott leszünk-e az idén karácsonykor a kormányzati asztalnál, vagy nem leszünk ott a parlamentben sem. Ha ott vagyunk a parlamentben, akkor ott leszünk a kormányzati asztalnál, már pedig ha ott ülünk az asztalnál, akkor jó esély van arra, hogy ne kerüljünk fel az étlapra” — fogalmazott Tamás Sándor.

,,Hatalmas veszteség volna Európa számára, de még inkább a közösségünk számára, ha egymillió kétszázezer ember képviselet nélkül maradna az Európai Parlamentben. Három olyan tagállama van az Európai Uniónak, amelynek lélekszáma kisebb az erdélyi magyarságénál, de nekik járnak a képviselők. Politikai súlyunk az európai parlamenti képviselet létezésétől is függ. Bukarestben és Európában is másképp néznének ránk, ha nem lenne képviseletünk. Ha jól indít az RMDSZ az EP-választáson, a többi akadályt is könnyebben veszi. Nekünk tennünk kell azért, hogy megőrizzük képviseletünket” — hangsúlyozta Vincze Loránt.

A képviselő szerint a legnagyobb gondja az Európai Uniónak ma, a vezetők minősége. Nem vagyunk mi, az RMDSZ, Európát kritizáló szervezet, de az európai szervezet rossz döntéseit kritizáljuk. Azokat az uniós vezetőket kell lecserélni, akik nekünk nem tetsző döntéseket hoztak — fogalmazott az előjáró.

Fotók: Mihály László