Skip to main content

Az erdők nemzetközi napján, március 21-én vette kezdetét az első háromszéki erdőismereti vetélkedő, amelyre összesen 16 Kovászna megyei településről, 84 csapat regisztrált. A „Velünk az erdő – Fedezd fel a tájat!” vetélkedőn összesen 725 I-IV, V-VIII és IX-XII osztályos diák vesz részt.

Nem titkolt szándékunk, hogy a gyerekeket közelebb vigyük az erdőhöz, hogy megismerjék annak növény- és állatvilágát, megtapasztalják, mit jelent a természet közelsége. Az erdő nemcsak szolgálja és védi az embert, hanem tanítja, üdíti, vidámítja és lelkesíti is, amit úgy gondolunk a felnövekvő generáció is meg kell tapasztalnia. Kellemes és hasznos időtöltést kívánunk diákoknak és tanároknak a vetélkedőn!” – fogalmazott Porzsolt Levente, a Háromszéki Erdészek és Vadászok Baráti Társaságának képviselője.

Az erdőt csak úgy tudjuk megtapasztalni, ha ott vagyunk benne. A vetélkedő egy hiánypótló esemény, amelynek célja az erdészetet és a természetjárást népszerűsítése. Kovászna megyében régi hagyománya van az erdészetnek, amit érdemes közelebb hozni a fiatalokhoz is. Az egész évet átölelő négyfordulós vetélkedő esélyt ad arra, hogy a fiatalok gyakorlati tapasztalatot szerezzenek, és megismerjék a természet alaptörvényeit. A program célja ugyanakkor, hogy élményekkel gazdagodjanak, és a feladatok teljesítésével közelebb kerüljenek az erdőhöz, megismerkedjenek a benne zajló jelenségekkel. A csapatok elektronikus formában kapják meg a kiírt próbákat, amelyek sikeres teljesítése esetén díjat is nyerhetnek.

A diákok egy erdész vagy vadász vezetésével, egy előre egyeztetett útvonalon  végzik el a próbatételeket. A legszebb erdőrész címet viselő első fordulóban a hangsúly, hogy bemutassák az általuk választott legszebb erdőrészt, és megindokolják, hogy miért azt a helyszínt választották. Az első fordulóban a következő feladatokat kell teljesítsék a csapatok:

  •  Az I-IV. osztályos diákok egy rajzot és egy csoportképet kell készítésenek.
  • Az V-XII  osztályos diákok egy általuk választott erdőről/tisztásról kell fotót készítsenek, címet adjanak annak, és megindokolják, hogy miért azt a helyszínt választották.

A fordulók végén az elért teljesítményt egy héttagú szakmai zsűri értékeli, eredményhirdetés decemberben várható. Kategóriánként az első három csapat értékes nyereményekben részesül,  az egyik ilyen jutalom egy tanösvény létrehozása lesz.

Az első háromszéki erdőismereti vetélkedőt a Háromszéki Erdészek és Vadászok Baráti Társasága (HEVbt) szervezi partnerségben az RMDSZ Háromszéki Területi Szervezettel.

az RMDSZ Háromszéki Területi Szervezet sajtóirodája

2024. március 22.