Skip to main content

Az RMDSZ Háromszéki Területi Szervezet nevében köszönetünket és hálánkat fejezzük ki a háromszéki emberek felelősségteljes hozzáállásáért és nyitottságáért, amit a népszámlálási folyamat során tanusítottak. Öröm látni, hogy Háromszéken megértették a népszámlálás lényegét: hogy magyar közösségünk így tudja felmutatni súlyát és azt, hogy milyen következményei vannak, ha nem egy reális számot kapunk a népszámlálás végén.

Mint ahogy azt tíz évente szoktuk, idén is a nemzetiségünk, anyanyelvünk, és felekezeti hovatartozásunk büszke és bátor vállalására biztattunk mindenkit. Üzenetünk csak úgy tudott elérni minden magyar emberhez, hogy ebben a helyi magyar közösségek tagjai is segítettek nekünk. Ugyan technikai problémák övezték mind az önkitöltős mind a második, személyes lekérdezési szakaszt, a számlálóbiztosok, az önkéntesek és Kovászna megye polgárai jól vették az akadályokat. Ezúton is köszönjük az RMDSZ munkatársainak, önkormányzati vezetőknek, népszámosoknak és az önkénteseknek a cenzus során végzett munkát.

Kovászna megye településének túlnyomó részén elértük a becsült lakossági számot, mi több, néhány helyen több százalékkal túl is léptük azt. Ez a látszólagos ellentmondás a becsült és a valós lakosságszám közötti különbségnek tudható be, azaz könnyen előfordulhat, hogy egyes településeken többen élnek, mint amennyivel a statisztikai hivatal számolt a rendelkezésére álló adatok alapján. A második szakasz július 31-i lezárultáig a becsült lakosság 99,5 százaléka, vagyis közel 197 ezer személy töltötte ki a népszámlálási kérdőívet Kovászna megyében. Székekre bontva első helyen Orbaiszék áll, ezt követi Erdővidék több, mint 101 százalékos részvételi aránnyal. Sepsiszéken 100.77, Kézdiszéken pedig a lakosság 98.81 százaléka valamilyen formában kitöltötte a népszámlálási kérdőívet.

Települési bontásban Sepsiszentgyörgy 89, Ozsdola és Kézdivásárhely 91, Torja 92, Barót 93, Uzon 95, Kovászna 96, Sepsibodok, Hídvég és Kommandó 97, Sepsibükszád és Zabola 98 százaléka töltötte ki a kérdőívet. A megye többi településén, mindenhol elérték a becsült lakossági számot, néhány helyen több százalékkal túl is lépték azt. Végleges eredmények az 2022 végén várhatóak, addig is várhatóan Háromszék az első tíz megye között fog szerepelni a népszámlálási teljesítményt illetően. Ezzel együtt biztos, hogy sikerült a magyar embereket megszámolni, és az országos statisztikai összesítés végén az eredmények reális számot fognak tükrözni.

„Azt vállaltuk, hogy segítjük a népszámlálást és nyilvánvaló szándékunk volt, hogy egyetlen magyar ember se maradjon ki a folyamatból. Kovászna megye az önkitöltési szakaszt második helyen végezte országos szinten. Bizonyossággal állíthatjuk, hogy a megyében a magyar embereket sikerült összeírni. Köszönjük, hogy a eddigi felhívásainkra – legyen az a magyarországi választások vagy a népszámlálás – nyitottsággal reagáltak és együttműködtek velünk. Reméljük, hogy ez az együttműködés kitart a jövőben is a lakosság és az RMDSZ közt.” – összegzett Bodor László, az RMDSZ Háromszéki Területi Szervezet ügyvezető elnöke a népszámlálás lezárultakor.

Az RMDSZ Háromszéki Területi Szervezete aktív kampányt folytatott a népszámlálás lebonyolításában. A 2022. évi népszámlálás során Kovászna megyében 228 számlálóbiztos dolgozott, és több mint 15 összeírópontot hoztunk létre Háromszék kisebb-nagyobb településein, amelyek hétköznap és hétvégéken is működtek. A segítőpontok a következő településeken voltak: Kézdivásárhely, Kovászna, Barót, Uzon, Kökös, Esztelnek, Torja, Bodzaforduló, Zágonbárkány illetve Sepsiszentgyörgy lakónegyedeiben. Ezeket a segítőpontokat a népszámlálás hatékonyságának növelése érdekében nyitottuk, hogy könnyebb hozzáférhetőséget biztosítsunk a polgároknak, könnyebben elérjük őket és meggyőződjünk, hogy egyetlen magyar ember se marad ki az népszámlálásból.

A népszámlálás időszakára estek a Szent György Napok. A rendezvénysorozat kintünő lehetőséget teremtett arra, hogy tájékoztassuk az embereket mindarról, amiről oda kell figyelni az adatfelvételkor. Annak érdekében, hogy az online periódusban a népszámlálási űrlapok biztosan hitelesítve legyenek, városnapokon a Főtéren ellenőrzőpontot nyitottunk, ahol bárki megnézhette, hogy érvényesítette-e a rendszer a kérdőívet. Mindemellett kinyomtattuk az érdeklődőknek a szabadnapot érő, a népszámlálás érvényességét igazoló iratot is.

Az első, online periódusban különösen nagy hangsúly fektettünk arra, hogy azok a fiatalok, akik már rutinosan mozognak az internethasználatban, segítsék az idősebb rokonaikat, ismerőseiket a kitöltésben. A Tudsz-e internetül? Segíts a nagyinak! kampányunk célja az volt, hogy mozgósítsuk és arra ösztönözzük az otthonosan mozgó internethasználókat, hogy segítsenek az idősebb rokonaiknak a népszámlálási kérdőív online kitöltésében. A kampány keretében munkatáraink sepsiszentgyörgyi, kézdivásárhelyi, baróti és kovásznai diákoknak tartottak felkészítőket arról, hogy hogyan kell kitölteni online a kérdőívet. A képzésen konkrét példákkal, lépésről-lépésre mutattuk meg az online kitöltés folyamatát. Meggyőződésünk volt, hogy ők már elég otthonosan mozognak az internet világában ahhoz, hogy segíteni tudják idősebb rokonaikat. A képzések mellett a háromszéki diákszervezetekkel közösen villámcsődületeket szerveztünk Kézdivásárhely és Sepsiszentgyörgy főterén, hogy felhívjuk a figyelmet a népszámláláson való részvétel fontosságára, arra biztatva miden magyarok polgárt, hogy büszkén vállalják identitásukat, és vallják magukat magyar nemzetiségűnek. Sepsiszentgyörgyön mintegy  250 diák vonult ki a térre, ahol a résztvevők a földre írták azon személyek keresztnevét, akiknek már segítettek vagy segíteni fognak az online kitöltésben.

Annak érdekében, hogy az idei népszámlálás kapcsán minél valósabb képet kapjunk a romániai magyarokról, online térben is tájékoztatási kampányt indítottunk, melynek során el akartunk jutni minden egyes romániai magyarhoz tudatosítva a magyar identitás vállalásának fontosságát, összegezve a népszámlálás lebonyolításának technikai részleteit is. Igyekeztünk segíteni a számlálóbiztosok munkáját is: abban az esetben, ha a kérdezőbiztos nem találta otthon a keresett személyeket, egy telefonszámmal ellátott cédulát hagyott a kilincsen. A cédulával a célunk az volt, hogy egy új időpontegyeztetésre adjunk lehetőséget.

Meggyőződésünk, hogy a népszámlálás jelentős, össztársadalmi ügy, ezért karöltve a háromszéki önkormányzatokkal, az RMDSZ széki irodáinak aktív részvételével,  ifjúsági szervezetekkel és  a számlálóbiztosok és önkénteseink segítségével közösen minden szükséges lépést megtettünk, hogy minden magyar embert elérjünk. A népszámlálási folyamat során Háromszéken nem adódtak nagy gondok. A hozzánk érkező panaszokat sikerült orvosolni, amiben sokat segített a telefonos ügyfélszolgálatunk is.