Skip to main content

Együttes erővel készül az EP-választásokra az RMDSZ, EMSZ és az MPE háromszéki szervezete, melynek vezetői hétfői sajtótájékoztatójukon erősítették meg a nemzeti összefogást. 

 

Amikor nehéz idők voltak, a magyar pártok mindig összefogtak, és ez most sincs másképp. A nemzeti ügyekben egységnek kell lennie, hiszen az összefogás nemcsak erkölcsi kötelessége a politikai szervezeteknek, hanem mindannyiunk lelki, becsületbeli ügye is” — hangsúlyozta Tamás Sándor, az RMDSZ Háromszéki Területi Szervezetének elnöke.

Továbbá kiemelte: Minden felmérés azt mutatja, hogy magas lesz a részvétel az országban, a románok legalább kétharmada előreláthatóan elmegy szavazni június 9-én. A magyar politikai szervezetek összefogása szükséges, de nem elégséges feltétele a sikernek. Ahhoz, hogy sikeresek legyünk, nekünk, magyaroknak is  nagy arányban kell részt venni a választáson. Nekünk idén a román AUR-t és a magyar közönyt kell legyőznünk. Aki június 9-én az RMDSZ-re szavaz, a magyar összefogásra és a magyarok győzelmére szavaz. Ehhez az összefogáshoz kérjük egységesen, a három erdélyi magyar politikai szervezet a magyarok támogató aláírását ezekben a hetekben, majd a támogató szavazatukat a választás napján.”

 

Kulcsár Terza József, a Magyar Polgári Erő megbízott elnöke az összefogás fontosságát hangsúlyozta: Megvan az ideje a küzdelemnek, és megvan az ideje az együttműködésnek is. Most az együttműködés ideje van. Megszokott, hogy amikor nemzeti ügyekről van szó, akkor összefogunk. Ha veszélyhelyzet áll fenn, akkor csak mi tudunk segíteni magunkon, Romániában a magyar pártok csak egymásra számíthatnak, soha nem fog egy román párt sem kezet nyújtani nekünk a bajban”  mondta el, felidézve, hogy parlamenti képviselőként a magyarellenesség felerősödését érzékelte Bukarestben.

A 2024-es választásokat illetően országos megegyezés született, amely tartalmazza a négy választáson való megegyezési formát. Ebből a négy megegyezésből a legfontosabb az, hogy az önkormányzati választásokon magyar-magyar verseny lesz. Helyi szinten verseny, országos szinten egyesség” – fogalmazott Kolcza István, az Erdélyi Magyar Szövetség alelnöke.

Közös üzenetünk egyértelmű: az emberek bizalmat és kiszámíthatóságot várnak tőlünk, mi pedig biztonságot hozunk a közösségnek, azért, hogy szeretett szülőföldünk, Székelyföld a béke szigete maradjon” — ezzel az üzenettel zárta a hétfői sajtótájékoztatót Tamás Sándor. 

 

A közös megállapodás értelmében az MPE és az EMSZ Kovászna megyében néhány településen nem indít ellenjelöltet. Ami biztos, hogy Zágonban, Kovásznán és Kökösben egy magyar jelölt lesz a polgármesteri tisztségre, hogy ne veszélyeztessék a magyar képviseletet. Az MPE és az EMSZ ugyanakkor vállalta, hogy az európai parlamenti választáson az RMDSZ jelöltlistáját támogatja, ennek megfelelően vesznek részt az előzetes aláírásgyűjtésben is. A két párt vezetője a sajtó jelenlétében írta alá az RMDSZ listáját támogató ívet, hangsúlyozva, hogy nemzeti ügyekben Háromszéken egyetértés van.

 

Bizalom. Biztonság. Székelyföld.

 

az RMDSZ Háromszéki Területi Szervezet sajtóirodája

2024. március 25.