Skip to main content

Háromszékre érkezett a Kibeszélő – Szólj bele az EU-ba! című rendezvénysorozat, melyet Vincze Loránt európai parlamenti képviselő indított. A beszélgetéssorozat csütörtöki megállójának Sepsiszentgyörgy adott otthont, pénteken pedig a kézdivásárhelyiek mondhatták el véleményüket, panaszaikat, valamint kérdezhettek a képviselőtől.

Szoktuk mondani, hogy sorsdöntő választások előtt állunk, és valóban, nekünk, erdélyi magyaroknak minden választás sorsdöntő, mert mindegyik arról szól, hogy utána sikerül-e a közösségünket versenyképesebbé, szülőföldünket biztonságosabbá tenni. Az európai parlamenti választások sem arról szólnak, hogy lesz-e az RMDSZ-nek két-három EP-képviselője a 705-ből, hanem arról, hogy lesz-e Székelyföldnek továbbra is hangja Brüsszelben, illetve lesz-e az Európában élő 50 millió kisebbségnek képviselője és hangja az Európai Parlamentben” — vezette fel a beszélgetést Antal Árpád polgármester.

Vincze Loránt ennek kapcsán elmondta, hogy az erdélyi magyarok képviselete mindig első helyen állt, és kijelentette, hogy az RMDSZ nem fog letérni arról az útról, amelyen elindult, habár a kisebbségvédelem mindig nehezített akadályverseny, amelyen a háborús körülmények csak rontanak. Ugyanígy aggasztó lehet a romániai magyar kisebbség tekintetében a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) egyre növekvő térnyerése is.

A sepsiszentgyörgyi polgármester azt is hangsúlyozta, hogy bár egyre vonzóbb az itt élő közösség számára kelet, mégis nyugat felé kell tekinteni, tanulni a nyugati hibákból, és tovább vinni a jó példákat. „Egy jó barátom szokta mondani, hogy az utolsó jó dolog, ami keletről jött, az mi voltunk. Éppen ezért úgy gondolom, hogy üzletelni kelettel lehet, de példát nyugatról vegyünk” — fogalmazott.

 

A beszélgetés második háromszéki felvonására Kézdivásárhelyen került sor, ahol Bokor Tibor polgármester beszélgetett Vincze Loránttal. „Vitázhatunk arról, hogy jó-e nekünk az Európai Unió, vagy sem, azonban ez ennél összetettebb kérdés, nem lehet igennel, vagy nemmel válaszolni rá. A kérdés inkább az, hogy beleszólunk-e a döntésekbe, a csapat része leszünk-e, vagy kimaradunk a döntéshozatalból. Biztos vagyok benne, hogy sokkal rosszabb lenne, ha senki nem képviselné a közösségünket. Ha senki nem képviselné az erdélyi magyarok érdekeit Brüsszelben, Kézdivásárhelyen is számos fejlesztés és beruházás nem valósulhatott volna meg” – emelte ki a város vezetője.

Mi a józan észt szeretnénk visszavinni Európába, hogy ne a baloldali ideológia mentén szülessenek döntések, hanem a polgárok és Európa érdekeit szem előtt tartva” — hangsúlyozta az európai parlamenti képviselő.

A háromszéki eseményeken kisebbségvédelemről, szélsőségekről, agrárpolitikáról, a brüsszeli központosítási törekvésekről, az ukrán gabonaimportról, de az uniós külpolitikáról és csökkenő nemzetközi súlyáról, valamint a június 9-i európai parlamenti választások után kialakuló erőviszonyokról is szó esett.

RMDSZ Háromszéki Területi Szervezet sajtóirodája      

2024. január 13.