Skip to main content

Közvetlen uniós pályázati lehetőségekről tájékoztatták a háromszéki vállalkozókat Sepsiszentgyörgyön, június 10-én. Az RMDSZ által szervezett Startoljunk rá! rendezvénysorozat Kovászna megyei állomásán közel 50 vállalkozó vett részt. 

A Startoljunk rá! eddigi két kiadványában bemutattuk a romániai irányító hatóságokon keresztül elérhető uniós támogatásokat, illetve az új Közös Agrárpolitikát. A cél az volt, hogy az erdélyi magyarokat anyanyelvükön, idejében tájékoztassuk a lehetőségekről.  Ma pedig elérkeztünk ahhoz a fejezethez, amelyről nálunk a legkevesebb szó esik: a közvetlen uniós pályázatokhoz” – mondta Vincze Loránt, az RMDSZ EP-képviselője szombaton, a sepsiszentgyörgyi Ipari Parkban.

Miklós Zoltán parlamenti képviselő házigazdaként köszöntötte a résztvevőket, felszólalásában kihangsúlyozva: „Az RMDSZ számára fontos, hogy a vállalkozók jól informáltak legyenek, és első kézből kapjanak teljes körű tájékoztatást, legyen szó akár az uniós lehetőségekről. Több alkalommal is találkozóra hívtuk a vállalkozókat, a mai rendezvény az Európai Uniótól közvetlenül megpályázható alapokról, pályázati forrásokról szól, olyan lehetőségekről, amelyek segítségével a vállalkozások fejlődhetnek, versenyképességüket növelhetik.”

A szakmai fórumon Vincze Loránt kiemelte: „a közvetlen támogatású pályázatok egy nagyon komplex pályázási keret, és nagy falat az erdélyi entitások, vállalkozók számára, de bele kell vágni megismertetésükbe azért, hogy a későbbiekben minél jobban kihasználhassuk ezeket a lehetőségeket. Ezeknek, az elsősorban kutatási-fejlesztési projekteknek nagyon nagy hagyománya van Nyugat-Európában, és azt kellene elérni, hogy minél több erdélyi vállalkozó belépjen ebbe a körbe. Mivel a közvetlen forrásokért nem tagállamon belül folyik a verseny, ezeknek a pályázatoknak egyelőre elsősorban partnerként, beszállítóként lehetnek részei az erdélyi vállalkozók, és lépésről lépésre juthatnak el oda, hogy kezdeményezői legyenek hasonló projekteknek. Ezek a pályázatok is lehetőséget biztosítanak a helyi vállalkozások, valamint a régió fejlődéséhez. Bízunk abban, hogy Háromszéken minél több olyan sikeres kezdeményezés lesz, amely előnyt nyújt a vállalkozóknak, és a régió egésze számára növekedést eredményez.”    

 

A pályázás folyamatát, illetve a különböző programok által támogatott területeket Lengyel Erika, a Központi Regionális Fejlesztési Ügynökség munkatársa és Besenyei Sarolta, Európai Bizottsági szakértő ismertették.