Skip to main content

Zárónyilatkozat elfogadásával ért véget az I. Háromszéki romakonferencia, melyet október 21-én, pénteken szervezett Sepsiszentgyörgyön az RMDSZ Háromszéki Területi Szervezete és az Erdélyi Roma Testvériség Egyesület (ERTE). A Lehetőségek a roma közösség szegregációjának felszámolására Háromszéken cím alatt összehívott konferencián háromszéki önkormányzati vezetők, a roma közösség képviselői, valamint a roma közösségben dolgozó szakemberek vettek részt.

A megnyitón Ráduly István, Kovászna megye prefektusa, Vincze Loránt, európai parlamenti képviselő köszöntötte a résztvevőket.

 

 

Dima Mihály, az ERTE elnöke, köszöntőbeszédében elmondta, újabb lehetőség nyílt előttük a civil szervezet létrejöttével. „Az egyesület biztonságot nyújt, hiszen közösen tervezünk, közös célért dolgozunk. A mai alkalom jó példája annak, hogy számíthatunk segítségre, ezáltal jó eséllyel lebomlanak azok a falak, amelyek eddig elválasztottak minket” – hangsúlyozta a roma közösség képviselője.

Ez a konferencia nem valaminek a kezdete, hanem a már zajló munkának egy állomása. Megyeszerte sok és jó szakember dolgozik a roma közösségben, így ez a konferencia kiváló lehetőség, hogy az eddigi eredményeket kiértékeljük és megbeszéljük a következő lépéseket” – emelte ki Bodor László, az RMDSZ Háromszéki Területi Szervezet ügyvezető elnöke.

Tóth-Birtan Csaba, Sepsiszentgyörgy alpolgármestere, a Sepsi Helyi Akciócsoport Egyesület (röviden: GAL Sepsi) elnökeként beszélt a mélyszegénységben és társadalmi kirekesztettségben élők felzárkóztatását célzó munkájukról. Kiemelte: „a Sepsi GAL egy olyan program, mely sok türelmet igényel, de hosszú távon azt a célt szolgálja, hogy javítsuk a lakosság közérzetét Sepsiszentgyörgyön”.

 

 

Ha munka van, minden van!” – mondta a konferencia nyitóelőadásán Sztojka Attila, roma szociálpolitikus, roma kapcsolatokért felelős kormánybiztos. Előadásában rámutatott, nem szabad olyan úton elindulni, olyan partnerséget kötni, melyek az etnicizálást hangsúlyozzák. A roma kérdés emberjogi megközelítése nem működik. „Itt, a teremben embereket látok és ez így van jól. Azért kell a problémával foglalkoznunk, mert egy-egy település életminősége ezen múlik. A nehézségek és hátrányok halmozódnak, ezért kell minél hamarabb beavatkozni, megerősíteni társadalmi szerepvállalásunkat. Ez viszont folyamatos munka kell legyen” – nyomatékosított a kormánybiztos.

Makkai Péter, a Munkaügyi és Szociális Védelmi Minisztérium államtitkára ugyancsak azt hangsúlyozta, hogy a romakérdés összetett, sok szakpolitikához tartozó kérdést felölel. Az iskolaelhagyás oktatási, a foglalkoztatás munkaügyi, de sok egészségügyi, szocio-medikális kérdést tartalmaz. „A kérdés az, hogy akarunk-e változtatni. Mert ha igen, akkor lehet változtatni” – fogalmazta meg véleményét az államtitkár.

Gál Károly, parlamenti képviselő a közös párbeszéd szükségességére hívta fel a figyelmet. „Fontos, hogy a stratégiákat ne csak mi dolgozzuk ki, ez egy közös munka kell legyen, hiszen Önök, roma kisebbségiek jobban látják a helyzetüket, a megoldásokat. Az előrehaladáshoz pedig lehetőséget kell teremtenünk a párbeszédre!” – hangsúlyozta a képviselő.

 

A második panelben a lehetőségekről beszéltek a szakemberek, választ keresve arra a kérdésre, hogy képesek vagyunk-e a hátrányból erőt kovácsolni. A jó példák ereje címszó alatt osztották meg gondolataikat, azok a civil szervezetek képviselői, akik évek óta roma közösségekben tevékenykednek. Székely Róbert, a Máltai Szeretetszolgálat önkéntes koordinátora, Hubbes Kinga, a Gyulafehérvári Caritas háromszéki koordinátora, Torma Vera, a Diakónia Keresztyén Alapítvány gyermek- és családsegítő szolgálat vezetője és Bokor Attila, háromszéki kisebbségekért felelős tanfelügyelője beszélt tapasztalatairól.

Az utolsó panelben a leányanyák és a gyermekelhagyás kérdéskörét járta körbe Dima Éva, az Erdélyi Roma Testvériség Egyesület alelnöke, Kalányos Ottó, alcsíki katolikus segédlelkész, Szász Katalin-Melinda, Kovászna Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatóság igazgató helyettese és Veres-Nagy Tímea, a GAL Sepsi Egyesület projektmenedzsere. Mint rámutattak: a hangsúly a prevencióra kell kerüljön. A jelenlevők szerint sokszor nem is feltétlenül a jól képzett szakembereknél van a megoldás kulcsa, hanem a közösség tagjainak bizalmát élvező, a közösségből származó mediátoroknál.

 

A konferencia végén a résztvevők elfogadtak egy zárónyilatkozatot, melyben leszögezik, hogy rendszeresen szerveznek tematikus konferenciát, ugyanakkor az elkövetkező időszakban olyan, a megyére kiterjedő kutatási programot indítunk el, amely elősegíti a tervezést és tudományos alapra helyezi a két közösség közti párbeszéd elősegítését.