Skip to main content

A Kovászna megyei 24-64 év közötti nők számára ingyenes Babeş-Papanicolau/HPV tesztelést végeznek szakemberek augusztus 22-26. között, a méhnyakrák megelőzése és időbeni felfedezése érdekében indított projekt keretében.  

A program a Marosvásárhelyi Megyei Klinikai Sürgősségi Kórház irányításával és a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemmel partnerségben, a Kovászna megyei támogató intézmények, valamint az RMDSZ Háromszéki Nőszervezetének segítségével valósul meg.

Kovászna megye több településén tartózkodik augusztus 22-26. között a méhnyakrákszűrés céljával elindított mobil nőgyógyászati rendelő a következő program szerint: 

  • Ozsdola –         2022.08.22– 10 órától (családorvosi rendelő udvarán);
  • Sepsibükszád – 2022.08.23 –10 órától (családorvosi rendelő udvarán);
  • Mikóújfalu –    2022.08.23 –16 órától (tornaterem);
  • Bölön –            2022.08.24– 10 órától (családorvosi rendelő udvarán);
  • Bodzaforduló– 2022.08.25 -10 órától (kórház udvarán);
  • Dobolló –         2022.08.26 -10 órától (kultúrotthon udvarán).

A szűrőkaraván alkalmával tájékoztató tevékenység is zajlik, felhívják a nők figyelmét a rendszeres orvosi vizsgálatok elvégzésének, a daganatos megbetegedések korai felfedezésének a fontosságára.

Az érintettek a családorvosnál iratkozhatnak fel az ingyenes vizsgálatra, mely elvégzéséhez szükséges a személyi igazolvány felmutatása.

,,A méhnyakrák nem fáj kezdeti fázisban, másrészt valóban nem feltétlenül kellemes a nőgyógyászati vizsgálat és még van a szégyenérzet is, a három fő ok, ami miatt sok nő nem jelentkezik rendszeresen a tesztelésre. Ezen projekt keretén belül, mi, orvosok és szakszemélyzet szeretnénk informálni, tudatosítani a hölgyeket, hogy a szűréssel életek menthetők meg. A szűrővizsgálat (screening) a lakosság egyes kockázati csoportjainak vizsgálatát jelenti, amelynek célja a várhatóan fellépő, de eddig még nem jelentkezett betegség felismerése. Így megtalálhatjuk azon hölgyeket, akiknek minimális, de akár már komolyabb elváltozások vannak sejtszinten és időben felfedezve célszerű és szakszerű kivizsgálást, majd kezelést ajánlunk.  A legjobb és a leghatékonyabb, ha ezt a betegséget is megelőzzük, illetve a kezdődő, tünetmentes állapotában felfedezzük. Mint orvos, kérem éljenek az ingyenes tesztelés lehetőségével, megelőzve hogy paciensekké váljanak. Azt szeretnénk, hogy egészséges nők maradjanak, akik kortól függetlenül vigyáznak saját egészségükre, életükre!”– nyilatkozta Dr. Finta Hajnal adjunktus, a program megyei koordonátora.

A szűrőtevékenység keretét a Marosvásárhelyi Megyei Klinikai Sürgősségi Kórház Program a méhnyakrák megelőzésére, korai felfedezésére és kezelésére a Központi Régióban (cod SMIS 138603) elnevezésű projektje adja, amelyet a ,,George Emil Palade,, Orvosi, Gyógyszerészeti, Tudomány és Technológia Egyetemmel közösen bonyolít le.

A Központi Régióban 170 200 nő számára végzik el a tesztet a projekt keretében, amelyből legkevesebb 50% a hátrányos helyzetűeket célozza meg, ezáltal is biztosítva a magas szintű egészségügyi szolgáltatásokhoz való hozzáférést, valamint az általános érdekeltségű szociális szolgáltatásokat is a megelőző, korai felfedezést célzó programokon keresztül.