Skip to main content

Március 17-én Sepsiszentgyörgyre látogatott Hegedüs Csilla, az Európai Beruházások és Projektek Minisztériumának államtitkára, aki két aktualitás kapcsán találkozott a háromszékiekkel. Délelőtt a Hívogató Románia című országjáró projekt Kovászna megyei részleteiről beszélt a sajtó képviselőinek, délután pedig a vállalkozói fórum keretében tájékoztatta az érdekelt üzletembereket, üzlettulajdonosokat a nekik szóló uniós pályázati lehetőségekről. 

Mint ismeretes, a Hívogató Románia – Az országjáró projekt keretében a következő négy évben több háromszéki műemléképület is felújításra kerül, illetve különböző turisztikai célpontok népszerűsítését is fedezni fogják az Országos Helyreállítási Terv (PNRR) részeként. A pénteki sajtótájékoztatón Hegedüs Csilla államtitkár, a program koordinátora a helyi vonatkozások mellett az országos szintű előnyökről is beszélt: „Háromszéken is számos különleges műemlék van, amelyek megérdemelten kerültek fel a turisztikai útvonalra. Az ország legnagyobb műemlékvédő programja, a Hívogató Románia 306 épületet mutat be interaktív, digitalizált módon, több nyelven. Bízunk benne, hogy sok turistát vonz majd.” 

A program apropóján Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke mindenekelőtt a kormányzati szerepvállalás fontosságát hangsúlyozta: „Ma szinte természetes, hogy például a Szent László Programból vagy különböző EU-s támogatásokból Erdély-szerte egyházi és közösségi vagy magántulajdonban levő ingatlanokat újítanak fel és promoválnak, de ez nem volt mindig ennyire kézenfekvő. Bukarestben eddig azt sem tudták, hogy ki volt Szent László. Ma sem lenne ilyen természetes erről beszélni, ha az RMDSZ nincs kormányon, illetve ha nem számíthatnánk azokra a kollégákra, akik a kormányzatban dolgoznak, többek között Hegedüs Csilla komoly szakmai tudására, konkrét ötleteire és elképzeléseire.”   

A sajtótájékoztatón a Hívogató Románia projekt mellett szó esett a megyeszékhelyi régi dohánygyárban tervezett Kommunista Múzeum kialakításáról is – ez jelenleg a beszerzési fázisnál tart, a kivitelezők április 3-ig kaptak határidőt –, valamint a Székely Nemzeti Múzeum felújításáról is, amely várhatóan november elején nyitja meg kapuit a nagyközönség előtt. Ezek kapcsán Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere a jó csapatmunka eredményességét hangsúlyozta: „Az RMDSZ kormányzása alatt a közös munka szintet tudott lépni, a feladatvégzés összehangolásában egy sikeres együttműködés alakult ki a kormányzat és az önkormányzatok között.”   

Háromszéken az Országos Helyreállítási Tervből újítják fel a kőröspataki Kálnoky-kastélyt, az oltszemi Mikó-kastélyt, a kökösi Serester-kúriát, a szacsvai és bibarcfalvi református műemléktemplomokat, ez mellett több, Uzon községhez tartozó, magánkézben levő udvarház is kap európai finanszírozást.  Ugyanakkor van egy olyan szerteágazó projekt is, amelyen keresztül kulturális helyszínek népszerűsítését támogatják. Kovászna megyében az Ika-várát és a Bálványos-várat, a Kálnoky-kastélyt, a kúriák útja útvonal keretében 8 háromszéki kúriát, a Szent László út keretében 7 templomot, valamint a háromszéki gasztronómiát, illetve az uzoni és bikfalvi udvarházakat promoválják. 

Hegedüs Csilla munkatársaival közösen a sajtótájékoztató után Kovászna, Hargita, Brassó, Bákó és Vráncsa megyei nyertes pályázókkal tanácskozott, akikkel a Hívogató Románia megpályázott projektjeiről, a munkafolyamatokról és a felmerülő problémákról beszélgettek. „Meghívtam Bukarestből a kollégáimat is Háromszékre, mert fontosnak tartom az ilyen jellegű személyes tanácskozásokat. Olyan mechanizmusokat szeretnénk létrehozni, amelyek gördülékenyen működnek, ezáltal is megkönnyítve a pályázási folyamatot, ezek kialakítására pedig igen jó alkalom egy ilyen találkozó” – mondta az államtitkár. 

A felújítás alatt álló Székely Nemzeti Múzeumban tett látogatás alkalmával Vargha Mihály múzeumigazgató elmondta: „Nagyon fontos volt számunkra, hogy megújuljon ez az épületegyüttes. A felújítás teljesen az infrastruktúrára koncentrálódott, és hangsúlyozni kell, hogy most olyan munkálatokat is sikerült elvégezni, amelyekhez amúgy más körülmények között 20 év sem lett volna elég. Körülbelül 30%-al megnagyobbítottuk a kiállítótereket, illetve a közönség – aki elsődleges célpontja az intézménynek – ezekben az épületekben igazán érdekes, 21. századi kiállításokat fog látni.”  

A múzeumi látogatást követően délután 14 órától Hegedüs Csilla államtitkár Miklós Zoltán parlamenti képviselővel és Edler András-Györggyel, a Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnökével közösen szólalt fel a Vállalkozói Fórumon, amelyen közel 80 érdeklődő vett részt. 

Az aktuális EU-s pályázati lehetőségekről szóló találkozó célja elősegíteni a Kovászna megyei magyar vállalkozások fejlődését, támogatni és segíteni őket a versenyképességük növelésében. „Azért vagyunk kormányon, hogy a saját közösségeinket tudjuk fejleszteni és építeni, hogy visszahozzuk azt az érzést, hogy jó magyarnak, székelynek lenni. Az a cél, hogy vállalkozóink sikeresek és versenyképesek legyenek, munkahelyeket teremtsenek, illetve itthon tudják tartani az embereket” – fogalmazott Hegedüs Csilla.   

Fontosnak tartom, hogy a vállalkozókat minél hamarabb értesítsük a pályázati lehetőségekről” – mondta Miklós Zoltán parlamenti képviselő, aki felszólalásában az RMDSZ elmúlt kétévi kormányzási tevékenységét és eredményeit is összegezte, illetve külön kiemelte a Szövetség munkájáról indított konzultációt: „Várjuk a visszajelzéseket annak kapcsán, hogy hasznosak voltak-e azok az intézkedések, amelyeket bevezettünk, de várjuk természetesen a konstruktív kritikákat is. Ezen felül, a mandátum végéig hátralevő időszakra vonatkozóan javaslatokat és iránymutatást is megfogalmazhatnak a kormany.rmdsz.ro oldalon.”   

A találkozó apropóján Edler András-György, a Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke hangsúlyozta, hogy a vállalkozóknak manapság rengeteg lehetőségük adódik arra, hogy igénybe vegyék a különböző támogatásokat. Ugyanakkor bizonyos esetekben előnyösebb lenne kategorizálni: „Nálunk a vállalkozások 90%-a mikro, ezeknek a cégeknek is meg kell teremteni a lehetőséget, hogy labdába tudjanak rúgni a pályázási lehetőségeknél. Javaslom, hogy készítsünk ennek a kategóriának egy egyszerűbb kiírást, hogy ne kelljen pályázatíróhoz fordulniuk. Folytassák ezt a jó munkát, főleg ezt a kommunikációt, hiszen nagyon hasznosak.”