Skip to main content

Az RMDSZ Háromszéki Területi Szervezete partnerségben a Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamarával, Segítsd a helyit! címmel közösségi kampányt indított, amelynek célja felhívni a figyelmet arra a támogatási lehetőségre, amely által a vállalkozások a 2021-ben befizetett, fel nem használt szponzoralapjukat december 25-ig még átirányíthatják civil és egyházi szervezeteknek.

A közös együttműködés és a párbeszéd megteremtésének jegyében 2022. november 24-én Sepsiszentgyörgyön, illetve 25-én Kézdivásárhelyen szervezett fórumok keretében mintegy 120 vállalkozót, egyházi, valamint civil szervezeti vezetőt tájékoztattunk a témában.

A találkozókon Miklós Zoltán, parlamenti képviselő a szponzortörvény lehetőségeiről számolt be, majd a felmerülő kérdésekre adott válaszokat a résztvevőknek. ,,Évente 450 millió euró fel nem használt szponzorpénz ragad bent az államkasszában, amit ha helyi szervezetekhez irányítunk át sokkal hangsúlyosabban tudjuk ezt a közösségünkre fordítani, és a célnak megfelelően felhasználni. A vállalkozók azt kell megértsék, hogy ezt az összeget nem a zsebükből kell kitegyék, hiszen az valamilyen módon amúgy is felhasználásra kerül. Ők kell eldöntsék, hogy ez milyen formában történik. A lényeg, hogy ez az összeg itthon kössön ki, és ne egy fekete lyukban vándoroljon“- hangsúlyozta a képviselő.

A cégvezetőknek a www.segitsdahelyit.ro honlap nyújt részletes eligazítást a törvénykezésről, tartalmazza a civil szervezetek, egyházak névjegyzékét, valamint letölthető a formanyomtatvány és a szponzorszerződés is, melyek kitöltésével felajánlják a helyi projekteket megvalósító egyesületeknek, alapítványoknak vagy egyházaknak a tavaly befizetett adójuk egy részét.

,,A mi érdekünk az, hogy minél több közösséget szolgáló projekt valósuljon meg  a megyében. Ehhez a vállalkozói és a civil szféra, valamint az egyházi szervezetek nagymértékben hozzájárulnak. Várjuk a fejlesztés alatt álló honlappal kapcsolatos javaslatokat, hiszen egyértelmű a vállalkozóktól, hogy legyen egy áttekinthető lista a megyében működő szervezetekről, azok tevékenységeiről. Bízunk benne, hogy a civil szervezetek is nyitottsággal fogadják az érdeküket szolgáló kezdeményezésünket” – fogalmazott Bodor László, az RMDSZ Háromszéki Területi Szervezet ügyvezető elnöke.

Édler András György, a Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke a weboldal ötletét méltatta: ,,Örömmel hallottam a kezdeményezésről; egy remek ötletnek találom. A cél, hogy sikerüljön ezt minél szélesebb körben is elhinteni.  Jó lenne, ha eljutnánk arra a szintre, ahol a vállalkozókat is sikerül érzékenyíteni a téma iránt.” – fogalmazott.

Az eseményeken pozitív fogadtatásban részesült a Segítsd a helyit! közösségi kampány. A civil szervezetek képviselői egyértelműen megfogalmazták, hogy szükség van egy megyei szintű, civil szervezeteket bemutató platformra, mely közelebb hozza munkásságukat a vállalkozókhoz. A cégvezetők részéről a projekt alapú együttműködés került terítékre. Kiemelték, jó szívvel finanszíroznak olyan projekteket, amelyek hozzájárulnak a megye közösségi eseményeinek színesebbé tételéhez.

A kampány folytatásaként a jövőben a magánszemélyek adófelajánlási lehetőségeire és tájékoztatására fektetik a hangsúlyt.