Skip to main content

Az RMDSZ Háromszéki  Területi Szervezettel együttműködő ifjúsági egyeztető tanács, a Komitátusz 2021 őszén indította útjára a Collegium Siculorum képzéssorozatot. A kezdeményezés célja, hogy Háromszék valamennyi településéről bevonja a közélet iránt érdeklődő, tehetséges fiatalokat a megye közösségépítésének folyamatába. A képzéseken a fiatalok olyan tudásra tehettek szert, amelyre a jövő politikai vezetőiként vagy közéleti szereplőként  szükségük lehet. 

Az első évfolyam résztvevői tematikus hétvégék folyamán elméleti és gyakorlati tapasztalatokat sajátíthattak el, ugyanakkor barátságokat és szakmai kapcsolatokat is kötöttek. A résztvevők  szakemberek társaságában járták körül az adott témák kérdéseit.

A 2021-es évfolyamban 15 településről összesen 21 háromszéki fiatal vett részt. A négy alkalmas képzéssorozat Kommandón, Zabolán, illetve Budapesten került megrendezésre.

A meghívottak között Orbán Balázs, magyarországi államtitkár és miniszter-helyettes, Demkó Attila, biztonságpolitikai szakértő, Hidvéghi Balázs, európai parlamenti képviselő, Szabó Anna és Kiss Zsombor vitatrénerek tartottak előadást. Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke és Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere előadásukban szintén aktuálpolitikai kérdéseket jártak körül.

A képzéseken olyan témakörök kerültek előtérbe, mint a protokoll, projektmenedzsment, közösségépítés és pályázatírás, de betekintést nyerhettek a szervezetvezetésbe, interaktív vitahelyzetben próbálhatták ki magukat, hogy mennyire tudják megfelelőképpen érvényesíteni álláspontjaikat. 

2022 őszén a tavalyi évfolyam tagjai, Vincze Lóránt és Hidvéghi Balázs európai parlamenti képviselők meghívására az Európai Parlamentbe, Brüsszelbe látogattak el. Az érdeklődő fiatalok betekintést kaptak az Európai Parlament működésébe és a képviselők munkájába. Ezeket a meglátásokat és tapasztalatokat, itthon, Háromszéken ültetik gyakorlatba.