Skip to main content

Könczei Csaba RMDSZ-es parlamenti képviselő üdvözli a „medvetörvény” szigorítását. Mint ismeretes, a szövetség kezdeményezésére a tavaly olyan törvényt fogadtak el, amely lehetővé tette, hogy az emberi életek és a tulajdon megvédése érdekében közbe lehessen lépni a garázdálkodó medvék esetében.

A képviselő elmondta: „A tavaly, amikor megszületett az intézkedés, örvendtem, mert kimozdítottunk egy elharapódzott problémát a holtpontból. Kevés dologban értenek a környezetvédő aktivisták és a medveproblémával nap mint nap szembesülő emberek egyet, de abban igen, hogy az emberi életet meg kell védeni. Személyes ismerősömet érte medvetámadás otthonom, Sepsiszentgyörgy közelében, aki szerencsére felépült. Ő szerencsés volt. A tavaly azt mondtam, hogy elindultunk egy úton, még sok tisztázni való lesz medveügyben. Most egy újabb lépést tettünk egy olyan megoldás felé, ami a környezetvédőknek és az embereknek is jó.”

„Nem hiszem, hogy a medvéket védő civileket rossz szándék vezetné. Az országot ismerve volt ok az aggodalomra, hogy az új törvénnyel visszaélnek majd. A statisztikákat elnézve azt kell mondanom, hogy nagyon körültekintően jártak el az illetékesek minden egyes esetben, medvemészárlás gyanúja sem merülhet fel. Az elmúlt év során 201 medvét kergettek el települések közeléből, 29 medvét telepítettek át más helyszínre és mindössze 15, emberre támadó medvére adtak kilövési engedélyt, illetve még egyet elaltattak. 2018-tól, 4 év alatt, összesen 6694 medvék által okozott kárról érkezett bejelentés, a valós szám akár ennek duplája is lehet, de figyelembe véve, hogy úgy Székelyföldön, mint az ország más részeiben, évtizedek óta botladozik a károk megtérítése, sokan nem nyújtottak be kárigénylést. A teljes nyilvántartott összeg, amelyről károk terén beszélünk, majdnem 15,5 millió lej, a valós összeget pedig meg sem merem becsülni. Ha a bejelentések számát tekintjük, az országos átlag napi bő 18 alkalmat tesz ki” – fejtette ki Könczei Csaba.

A június 22-én, csütörtökön elfogadott törvény lehetővé teszi, hogy a medvék ellen ne csak egy településhez tartozó belterületen léphessenek fel sürgősségi eljárással, hanem külterületen is: „Hogy csak egy példával éljek: ha egy gazdára rátámadott egy medve a saját kukoricásában, akkor eddig nem volt lehetőség a probléma gyors orvoslására. A mai szavazás eredményeként ez megváltozott: most el lehet zavarni, át lehet telepíteni, vagy ha nincs más megoldás, akkor el lehet altatni, vagy ki lehet lőni az agresszív medvét. Hangsúlyozom, hogy a számok is alátámasztják, ilyen döntést nem hoznak meg könnyelműen, viszont az emberek biztonsága elsőbbséget kell élvezzen.” 

A képviselő elmondta: a vadkárok rendezése a továbbiakban is olyan kérdés, amelyet kiemelten kell kezelni. Ami a személyek biztonságát illeti, Könczei meglátása szerint a jövőre nézve a vadászati, illetve a bűntető törvénykönyvet is kell módosítani, hiszen, ha valaki tulajdon életének védelmében kell egy medvét megöljön, az jelen pillanatban bűnvádi eljárás alá kerül. Ezt az előírást kell módosítani, de olyan módon, hogy ne adjon visszaélésre lehetőséget.