Skip to main content

Háromszéken magas az RMDSZ-be vetett bizalom

Markáns növekedés tapasztalható azok körében, akik biztos szavazóként az RMDSZ mellett döntenek Háromszéken – derült ki a SoDiSo Research közvéleménykutató cég felméréséből. Az elmúlt év szeptember-októbere során folytatott közvéleménykutatás eredményeit a megyeszékhelyen ismertette Barna Gergő szociológus és Tamás Sándor, az RMDSZ Háromszéki Területi Szervezetének elnöke.

Politikai közösségünk, az RMDSZ számára a legfontosabb a magyar érdekek képviselete. Ez két irányú: egyrészt a magyar közösség jogainak erősítése, bővítése, másrészt Székelyföld fejlesztése. Akkor alakul ki bizalom, ha hitelesen végezzük a politikai és fejlesztési munkát, ezt igazolja az elmúlt 15 év tapasztalata és a most ismertetett felmérés eredménye is. Ez azt is jelenti, hogy Romániában bármikor tartják a választásokat, mi felkészülten állunk a megmérettetés elé, mert csak így lehet győzni” – emelte ki Tamás Sándor elnök.

A fejlesztési munka hitelességét igazolja az is, hogy a válaszadók többsége úgy véli, települése jó irányba halad és a települések fejlődésének mutatói is növekvőek.

Az RMDSZ Háromszéki Területi Szervezetének elnöke azt is kihangsúlyozta, ezekhez az eredményekhez hozzájárul az is, hogy éveken keresztül Háromszék a béke szigete volt a magyar-magyar párbeszédben és együttműködésben. Ezt az összefogást folytatják 2024-ben is.

Barna Gergő szociológus a felmérés részleteit ismertetve kifejtette, hogy a reprezentatív kutatás 1877 esetszámmal készült, több területre kiterjedően. A 2008 és 2023 közötti trendek vizsgálata azt mutatja, hogy bár a háromszéki emberek negatívan ítélik meg az ország irányát, mégis elégedettek saját településük fejlődésével. Ez az elégedettség összefügg azzal, hogy a magyar emberek leginkább a helyi önkormányzatokra támaszkodnak.

A helyi önkormányzat népszerűsége nemcsak az intézményrendszerre vonatkozik, hanem annak vezetőire is. Háromszéken a legismertebb és legnépszerűbb vezetők Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester és Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke.

Ahogy azt az eredmények is bizonyítják, az emberek leginkább az önkormányzatban bíznak, és ez érthető is, hiszen Székelyföldön ez az emberekhez legközelebb álló intézményrendszer. A következő évek tétje, hogy megvédjük településeinket és az önkormányzatiságot. Nekünk, magyaroknak itt van erőnk, 2024-ben meg kell szilárdítani a szövetséget az emberek és az önkormányzatok közt, Bukarestben és Brüsszelben pedig meg kell védenünk a székelyföldi érdekeinket. Ez a tétje 2024-nek. Két dolgot kell legyőznünk, a magyar közönyt és a román AUR-t – összegezte Tamás Sándor.

A SoDiSo Research kérdőíves közvéleménykutatása az RMDSZ Háromszéki Területi Szervezetének megrendelésére készült.

az RMDSZ Háromszéki Területi Szervezetének sajtóirodája

2024. február 16.